Codul de etică al PSD l-ar putea scoate din joc pe primarul Resmeriţă

Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, ar putea avea mari probleme din cauza codului de etică al PSD. Acest cod stabilește 10 situații în care candidaților la ocuparea unor funcții politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage susținerea politică, iar Resmeriţă se poate împiedica de prevederea care face referire la faptul că nu vor mai avea susţinere cei au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți.
cornel_resmerita_76111300
Iar Cornel Resmeriţă este colaborator dovedit al fostei Securităţi. La începutul lunii februarie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de edilul – şef din Lupeni şi a păstrat verdictul de colaborator al Securităţii dat de Curtea de Apel Bucureşti. Magistraţii au constatat că primarul Cornel Resmeriţă are calitatea de colaborator al fostei Securităţi şi au admis acţiunea formulată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).  CNSAS l-a verificat din oficiu pe Resmeriţă după ce acesta şi-a depus candidatura la alegerile locale din iunie 2008 şi a descoperit că el a colaborat în anii 70 cu Securitatea, sub numele conspirativ de „Lupaşcu”. Potrivit sesizării depuse în instanţă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Cornel Resmeriţă ar fi fost recrutat „pe baza sentimentelor patriotice cu luare de angajament scris”, în calitate de colaborator, în 13 octombrie 1976, pentru a furniza informaţii despre „starea de spirit necorespunzătoare în rândul militarilor (…)”. Potrivit CNSAS, Cornel Resmeriţă ar fi furnizat, între anii 1976 şi 1977, „două note informative, una care se referă la păstrarea armamentului şi muniţiei, iar cea de-a doua se referă la activitatea şi comportarea unui militar”, dar ar fi oferit şi informaţii despre un muncitor de la mina Lupeni, membru al cultului penticostal, despre militari, despre „persoane şi aspecte negative din subteran” şi despre „acţiunea Eterul”, care, potrivit CNSAS, se referă la persoane care ascultau ştirile transmise de posturile de radio străine, în special de postul Europa Liberă.
Primarul municipiului Lupeni este cercetat şi într-un dosar de corupţie, disjuns de procurorii DNA din celebrul dosar „Gala Bute”, după ce ar fi primit „cu dedicaţie” fonduri de la MDRT, condus de Elena Udrea, pe care le-a direcţionat către Termogaz Company în baza unui contract supraevaluat. Lui Cornel Resmeriţă i se impută un prejudiciu de peste 2,5 milioane de lei.
Considerat un adevărat baron local, prin prisma averii deţinute mai ales într-unul dintre cele mai sărace oraşe ale judeţului Hunedoara, Resmeriţă a fost ridicat la „rangul” de cavaler de fostul şef al statului, , Traian Băsescu. Printr-un decret prezidenţial publicat în decembrie 2011, în Monitorul Oficial al României, primarul Cornel Resmeriţă a fost decorat cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler „în semn de apreciere pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării infrastructurii urbane, în interesul comunităţilor care le-au încredinţat, de-a lungul timpului, mai multe mandate de primar”.
[slideshow_deploy id=’19869′]