”FABIANII ȘI PRIETENII”, UN ALT FEL DE SPECTACOL CARITABIL DE CRĂCIUN LA PETROȘANI

Atunci când există voință, comunicare și parteneriat între administrație, școală și societatea civilă, tot ce are mai de preț o comunitate locală poate fi nu doar pus în valoare, ci poate constitui chiar stâlpul de susținere al dezvoltării acesteia. Dacă era nevoie de un exemplu în susținerea acestor realități, atunci evenimentul organizat luni, 14 decembrie la Petroșani de Casa Pro Urbis este, cu siguranță, edificator.

DSC_0220

Membri Asociației Casa Pro Urbis – ea însăși constituită din oameni valoroși ai comunității locale din Petroșani și Valea Jiului – și-au dorit ca, în întâmpinarea sărbătorii Crăciunului, să organizeze un eveniment caritabil de excepție care să marcheze, totodată, trecerea la un nivel superior a relațiilor interumane din comunitatea locală a Văii Jiului. Așa s-a născut ideea generoasă a organizării unui concert caritabil având ca scop strângerea de fonduri pentru achiziția unui pian performant, necesar secției de muzică de la Școala europeană ”I.G.Duca”, unde tot mai mulți copii dovedesc că au talentul și aptitudinile necesare pentru a readuce în atenția iubitorilor muzicii farmecul pianului. Evident, acestei frumoase idei i-au subscris imediat profesorii și elevii Școlii de Muzică de la Petroșani, dar și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

DSC_0292

Spectacolul caritabil, construit în jurul celui mai bun pianist al lumii (la categoria sa de vârstă), Fabiani Prcsina a suscitat un interes deosebit din partea publicului din Valea Jiului. Din păcate, din cele câteva sute de oameni care au dorit să participe la acest inedit eveniment organizat într-o locație de excepție (restaurantul ”La Belle Epoque” – fostul Teatru de Stat din Valea Jiului), doar 100 au putut beneficia de regalul artistic de excepție oferit de elevii coordonați de profesorii Adina Stan și Camelia Ilina și anume: Fabiani Prcsina, Daliana Alb, Cătălina Cozma, Sophia Sara Stănescu, Raluca Daria Birtolom, Radu Torok, Tiago Cozma, Delia Stana și Levi Kiss. Micuții artiști au dat viață unor partituri remarcabile ale muzicii clasice, de la Bach sau Handel, la Mozart sau Kabalesvski, de la Bercovic la Ceaikovski până la Liszt, Enescu sau Chopin.

DSC_0234

Acestora li s-a alăturat, într-un microrecital de canzonette, o altă voce de aur a tinerei generații de muzicieni de la Petroșani, Sergiu Botezatu, student al Facultății de Muzică din Cluj Napoca.

Fabiani Prscina și colegii săi de la secția de muzică a Școlii I.G.Duca au primit o susținere fără precedent din partea societății civile din municipiile Petroșani și Vulcan, pentru ca în curând să poată susține recitaluri în condiții de calitate, prin achiziționarea unui pian care să răspundă pretențiilor pe care muzica clasică le cere. Acestora li s-au alăturat alți câțiva sponsori generoși care au susținut acest demers,  precum Sorin Apostu, Petronela Șodolescu, Claudiu Frumoca, sau Asociația Pro Familia,  Școala Gimnaziale Nr.4 din Vulcan ș.a.

”Cred că prin acest eveniment, am reușit să ridicăm standardele unui eveniment caritabil ocazionat de sărbătoarea Crăciunului, la un nivel superior. Pe de o parte, am  reușit grație suportului artistic al acestor copii remarcabili, să punem în scenă un spectacol de muzică clasică de mare calitate, pentru care avem un public numeros în comunitatea noastră locală iar, pe de altă parte, grație suportului financiar al cetățenilor, vom reuși, anul viitor, să achiziționăm un pian electronic la care acești copii să se poată pregăti și să poată susține mai multe concerte care să ne bucure pe noi toți. Vreau să le mulțumesc, în egală măsură, celor care au avut ideea acestui eveniment, celor care l-au us în operă, dar și celor care au experimentat o seară de neuitat alături de Fabiani și talentații săi prieteni”, apreciază Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

În urma evenimentului caritabil organizat de Asciația Casa Pro Urbis, potrivit președintelui acesteia Eduard Wersanski au fost deja strânși 5000 de lei, bani care vor contribui la achitarea facturii pentru achiziția unui pian performant care va fi donat comunității locale din municipiul Petroșani.

FOTO: CASA PRO URBIS PETROȘANI

[slideshow_deploy id=’19661′]