Cărbunele, esenţial în zilele geroase

 

Ministerul Energiei recunoaşte că iernile nu pot fi trecute decât cu energie electrică produsă pe bază de cărbune. Turbinele eoliene, gazul, dar şi alte metode regenerabile de a produce energie nu sunt suficiente pentru perioada de iarnă. Mai mult decât atât, în zilele geroase, eolienele sunt absolut inutile.

carbuneantracit7800kcalconstanta-1325070685

CEH contribuie la rezerva terţiară lentă a sistemului energetic naţional cu aproape 500 de MWh. Abia când scad temperaturile se conştientizează importanţa cărbunelui pentru producerea energiei electrice. Complexul Energetic Hunedoara contribuie la RTL cu 460 MWh din totalul de 700.

 “Având în vedere faptul că, în perioada de iarnă, pot avea loc disfuncționalități în rețeaua de transport gaze naturale, fie din cauza creșterii consumului casnic de gaze naturale pe fondul temperaturilor scăzute, fie din lipsa gazului din import, această situație conduce inevitabil la reducerea producției termocentralelor cu funcționare pe bază de gaze naturale și, implicit, imposibilitatea furnizării serviciului contractat de RTL. Această situație se poate suprapune, de asemenea, peste lipsa aportului, în structura de producție, a centralelor electrice eoliene, știut fiind faptul că aproape toate tipurile de turbine eoliene nu funcționează la temperaturi sub -20 grade Celsius. Totodată, având în vedere faptul ca vârful de sarcină pe timpul iernii se înregistrează seara, când centralele fotovoltaice nu funcționează, se impune necesitatea asigurarii cu energie electrică dintr-o sursa alternativă, respectiv păcură sau cărbune. În acest sens, CNTEE Transelectrica SA, prin Unitatea Operațională Dispecerul Energetic Național – UNO-DEN, a luat în calcul suplimentarea RTL și asigurarea acesteia din grupuri funcționând cu combustibil alternativ – păcură”, se arată în documentele Ministerului Energiei.

Acelaşi minister mai subliniază că “în situaţiile defavorabile din punct de vedere meteorologic, în care potenţialul hidroenergetic, energia nucleară şi sursele neconvenţionale nu pot asigura, alături de producţia internă de combustibili, echilibrarea balanţei energetice”.

[slideshow_deploy id=’17217′]