Autorităţile nu au reuşit să scoată la lumină turismul subteran

Turismul la negru continuă să fie încă o problemă nerezolvată de autorităţi şi asta în ciuda controalelor sau a acţiunilor tematice inclusiv la nivel guvernamental. Afaceri neînregistrate, unităţi neclasificate şi capacităţi de cazare care nu există  nici măcar în evidenţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara.
Statiunea_Parang
Aşa se prezintă turismul în anul 2016, cu proprietari de cabane sau pensiuni pe care nu pare să-i intereseze ce se întâmplă în jurul lor şi pentru care legile sunt pur facultative. Sunt pese 200 de cabane în Parâng, însă doar câteva zeci plătesc pentru serviciile turistice de cazare oferite clienților. Şi mai puţine sunt clasificate asta deşi cabanierii ar avea numai avantaje. Practic, dacă se clasifică, cabanierii pot sa intre intr-un circuit de informare al ministerului de resort sau al agenţiilor specializate din domeniu, iar numărul turiştilor ar creşte, la fel ca şi preţurile practicate, asta ca să nu mai vorbim de faptul că pot intra pe programele de dezvoltare şi pot accesa chiar şi fonduri europene. Multora, însă, nu le pasă şi continuă să închirieze la negru camerele celro acre vor să îşi petreacă la munte timpul liber, astfel că turismul nedeclarat rămâne o ecuaţie nerezolvată încă de autorităţi, în ciuda eforturilor depuse.
Autorităţile locale şi judeţene spun că nu prea au ce face în acets sens, pentru că au competenţe limitate legal. „Noi punem la dispoziţie o infrastructură de calitate şi asigurăm premisele unei dezvoltări durabile Fiecare dintre noi are o responsabilitate socio-economico –culturală pe care şi-o duce la îndeplinire după cum îi este conştiinţa”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, spune că s-au făcut numeroase întâlniri, inclusive cu reprezentanţi ai Ministerului Turismului, însă mai mult de atît nu pot face pentru a-I determina să se autorizeze pe proprietarii de cabane din Parâng care practică turismul subteran. „Municipalitatea a făcut numeroase demersuri în această zonă, am avut întâlniri cu proprietarii de cabane de mai multe ori, inclusive cu cei de la Ministerul Turismului, pentru a se autoriza, pentru a pune la dispoziţie toate informaţiile, şamd. Mai mult de atât nu putem face. Cei de la minister sunt cei care pot veni în control legat de clasificări”, a precizat Tiberiu Iacob – Ridzi.
De precizat că astfel de probleme nu sunt doar în Parâng, ci şi în Straja sau în Pasul Vâlcan.
  [slideshow_deploy id=’13836′]