Dosar penal deschis de DNA pentru profesorii care i-au asistat pe scriitorii de după gratii

DNA s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi. Procurorii anticorupţie fac verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea. De precizat că şi Valea Jiului are scriitorii ei de după gratii.
 5694d218682ccff956108370
Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. „Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate. În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu. Astfel, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică”, arată procurorii anticorupţie.Practic, spun anchetatorii, pentru a profita de această prevedere s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. „Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific.  Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Se observă că ar exista o discrepanță între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări și implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile”, se arată într-un comunicat al DNA.
Ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate, în timp ce lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, spun oficialii DNA, concluzia este că autorul real este o altă persoană. „Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit. Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță”, se mai arată în comunicat.
În vizor au fost luaţi şi funcționari din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. „Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere.  Aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice)”, se mai arată în comunicatul DNA.
 
Scriitorii din puşcării din Valea Jiului
 
Conf. univ. dr. Ioan Gânfălean de la „Universitatea 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, reprezentantul Avocatului  Poporului din judeţul Alba, este cel care l-a asistat pe Paul Richard Dorday la scrierea lucrării „Axa conducătoare: Conducere interioară. Transcendenţă. Reabilitarea infractorului”, publicată lapublicată la Editura EMIA
În 2011, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa finală şi definitivă în cazul pedofilului Paul Richard Dorday (43 de ani), reţinut în 2009 ani de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru infracţiuni de pedofilie.
Dorday a fost condamnat la 6 ani de închisoare, în urma unui dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Aurel Enea, condamnat definitive la 20 de ani de închisoare pentru o crimă înfiorătoare, a publicat în martie 2015 la Editura Gutenberg Univers lucrarea ,,EVOLUŢIE vsCREAŢIE”  şi a  fost asistat de conf.univ.dr. Regis-Mafteiu Roman,  profesor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste a Universităţii de Vest Vasile Goldiş Arad. Şi fostul director al Minei Petrila, Aurelian Necula, condamnat la 6 ani de închisoare pentru tragedia din noiembrie 2008, este autorul unei cărţi scrise în spatele gratiilor. Acesta a scris lucrarea „Exploatarea în subteran a cărbunilor – Impactul asupra mediului”, la care a fost asisstat de conf. univ. dr. ing. Ec. – Tudor Goldan de la Universitatea din Petroşani – Facultatea de mine.
[slideshow_deploy id=’20328′]