Portret de candidat: Alina Cîrstoiu, femeia care are liberalismul în sânge!

În ţările civilizate din Europa, femeile conduc. În forţă fizică nu s-ar lupta niciodată cu un bărbat, dar în circumvoluţiunile creierului, oricând . Vulcanul are atâtea probleme, încât agenda primarului ar trebui să fie foarte încărcată .

Proiecte pentru fiecare zonă şi categorie socială în parte,  Alina Cîrstoiu este femeia „aruncată” în lupta electorală de PNL, la Vulcan, candidatul care, în urmă cu 4 ani a obţinut un scor electoral neaşteptat de mare, de 25%. Candidatul în care liberalii şi cei care doresc schimbarea îşi pun toată încrederea. A fost învinsă în 2012 de primarul în exerciţiu, Gheorghe Ile, dar asta nu o împiedică să intre încă o dată în competiţie pentru că ştie că poate, că are idei, proiecte şi, mai presus de toate, ambiţia şi dorinţa de a schimba lucrurile, de a le face să meargă. „Femeile sunt în general aplecate spre politică socială, învăţământ, educaţie, sănătate, nu sunt firi războinice, nu încurajează războaiele, nu sunt firi belicoase, sunt mai împăciutoare”, spune Alina Cîrstoiu, politicianul care se bazează pe cei „7 ani de acasă”, într-o lume dură, considerată în general „a bărbaţilor”.

 alina

CV neconvenţional

Alina Cîrstoiu este născută şi crescută în Vulcan. Liceul l-a urmat la Petroşani, iar facultatea la Bucureşti, la ASE, dar la finalul studiilor s-a întors ACASĂ, în Vulcan. Este căsătorită şi are doi copii, mari deja, după cum spune. Politic vorbind, Alina Cîrstoiu are liberalismul în sânge. Este singurul partid cu care a votat, din 1990 încoace, şi singurul din care a făcut parte. A intrat în PNL în 2008, a fost membru simplu pentru ca, în timp, să ardă etapele politice şi să ajungă preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Vulcan. Tot din 2008 este şi consilier local, la Vulcan, postură din care a luat contact direct cu probleme oamenilor, ale comunităţii în care trăieşte şi pentru care vrea să lupte, politic şi administrativ.

Năzuinţe

„Intru în acestă luptă pentru că Vulcanul este un municipiu în care agenda de lucru a primarului, sau cel puţin a mea, atâtea liniuţe de făcut are, încât nu ştii cu ce să începi şi cu ce să termini. Sunt foarte multe lururi de făcut, de la străzi, trotuare, anvelopări de blocuri, locuinţe. Sunt probleme de organizare mari în gestionarea deşeurilor, există zone, chiar în zona întâi de impozit, care la ora actuală nu au canalizare, sunt zone unde nu există iluminat public şi suntem municipiu”, spune Alina Cîrstoiu.

Şi tot la capitolul proiecte, năzuinţe, este inclus şi turismul din Pasul Vâlcan, sau, mai precis, dezvoltarea lui. „Îmi doresc să dezvoltăm turismul în Pasul Vâlcan, ducând totuşi utilităţile acolo, în staţiune. Au existat concesiuni făcute de diverse persoane, care ulterior au aflat că nu au apă, nu au curent. Li s-a promis că o să se facă. Au trecut de atunci 2 ani de zile şi nu s-a întâmplat nimic, iar oamenii au venit şi au dat concesiunile înapoi, în timp ce primarul Ile spunea să îşi aducă generator… De asemenea, doresc înfiinţarea unui parc tematic pentru copii, înfiinţarea unui parc adresat persoanelor de vârsta a III-a, unde să se simtă bine. Un program care vizează fiecare categorie socială în parte, un program ţintit pe fiecare cartier în parte, pentru că problemele sunt în general altele în fiecare zonă. Mă voi zbate să atrag investitori, să aduc oameni de afaceri, să le dau orice portiţă legală de a veni şi a investi în Vulcan, fie că vorbim despre investitori români sau investitori străini. Sunt în Consiliul Local de 8 ani de zile, nu a existat nicun investitor să vină să ne ceară vreo facilitate, ceea ce înseamnă că nu a existat investitorul”, a precizat Alina Cîrstoiu (PNL). Şi nu e  totul, dar îşi păstrează „aşii din mânecă”.

 

Femeie într-o lume politică dominată de bărbaţi

Nu îi este teamă să lupte, de la egal la egal, cu bărbaţii, chiar dacă, în România cel puţin, lumea politică este încă dominată de bărbaţi şi plină de mentalităţi şi preconcepţii. Nu o luptă fizică, ci una a muşchilor … creierului!

„Am fost întrebată cândva dacă am avut piedici în ascensiunea mea politică, pentru că am început de la simplu membru şi am ajuns preşedinte al organizaţiei municipale. Dacă pentru funcţia de primar ar trebui să ne batem în masă musculară, în forţă fizică, nu m-aş băga, pentru că nu sunt genul, nu pot să înfrâng niciun bărbat. Dar, dacă este vorba despre inteligenţă, acolo da, mă pot bate şi pot să fac lucrurile să meargă corect. Mă ajută cei 7 ani de acasă şi, în general, atitudinea mea morală, corectitudinea, profesionalismul. Toate concură la acest lucru, pot să mă descurc. Politica nu e, din punctul meu de vedere, un domeniu cu precădere al bărbaţilor. De altfel, în ţările civilizate ale Europei femeile conduc, de exemplu în Germania, Danemarca sau Suedia – ţara cea mai dezvoltată economic şi social”, a mai spus candidatul PNL la funcţia de primar al Vulcanului.

[slideshow_deploy id=’19869′]