Vreme de belșug la măsuratul oilor pe Roșia

Sprijinirea investițiilor în agricultură și susținerea micilor fermieri din zona Văii Jiului reprezintă un pas esențial pentru reconfigurarea economiei locale și turismului, în anii următori. Pentru Tiberiu Iacob Ridzi, candidatul PNL pentru un nou mandat de primar al Petroșaniului acest lucru nu este o necunoscută.

tir

tir1Mai mult, în activitatea sa de până acum, Tiberiu Iacob Ridzi a demonstrat că este nu doar un susținător al momîrlanilor, ci și un promotor al tradițiilor și obieceiurilor momârlănești. În acest context s-a înscris și participarea primarului Tiberiu Iacob Ridzi, astăzi, la unul dintre cele mai frumoase obiceiuri ale localnicilor care scos oile la munte: ”măsuratul oilor”. Primarul Petroșaniului s-a alăturat șefilor de strungă și ciobanilor care au marcat acest frumos obicei la cota 1400 din muntele Bou, la stâna de pe Roșia în sus.

Din păcate nu a fost o vreme prielnică astăzi în creierul munților, nici la Roșia, pentru că, lucru destul de rar întâlnit pentru luna mai, anul acesta a nins. Zăpada mieilor, au tras concluzia bătrînii ciobani. Sau poate că, așa cum spun înțelepții, e semn de belșug, pentru toți cei care au participat, după datină, la măsurat.

”Mi-a prins bine țolul (sau pricoița, cum le spun oamenii locului, acestei pături tradiționale din lână toarsă) cu care momârlanii mi-au venit în ajutor. La 2 grade chiar dacă ești îmbrăcat mai subțire, țolul ține de cald cum trebuie. Indiferent de vreme la măsuratul oilor te simți bine. Pentru simplul motiv că cei ce însuflețesc această tradiție sunt oameni simpli, binevoitori, cu un simț al umorului susținut de aerul curat și de frumusețea naturii.  Și de o anumită înțelegere a vieții pe care doar ei, momârlanii și ciobanii o au”, a descris primarul Tiberiu Iacob Ridzi experiența trăită astăzi, sus la munte, la strungă, alături de ciobanii Petroșanilor.

tir3

[slideshow_deploy id=’33103′]