Rămânem cu gunoiul în „poartă”

În luna iulie expiră autorizația de funcționare a gropii de gunoi de la Vulcan. Aceasta nu a fost închisă în cadrul programului derulat la nivelul Consiliului Județean Hunedoara din cauza terenului care nu este liber de sarcini. Autoritățile județene au identificat trei variante posibile după această dată astfel încât să nu rămânem cu gunoiul în “poartă”.

groapadegunoi_b_38589800

 

“Fie atunci  (17 iulie-n.r.) va fi functional Sistemul de management integrat al deseurilor. Asta înseamnã cã vom avea un operator pe deponeul de la Bârcea Mare, ceea ce este posibil. Totodatã, e nevoie de un operator zonal, dar asta depinde de vointa consiliilor locale de a trece prin sedintã de consiliu local, caietele de sarcini pentru zona Vãii Jiului. Varinata 2: Avem un operator pe centrul de la Bârcea Mare, dar nu avem unul zonal, iar atunci vom încheia contracte între operatorii actuali din orasele Vãii Jiului, ca sã fie duse deseurile la Bârcea si prelucrate acolo, sau sã fie folositã statia de sortare si transfer de la Petrosani. Iar varianta cea mai complicatã este aceea în care nu avem finalizatã nici procedura pentru Bârcea si nici cea pentru operatorul zonal. Am luat legãtura cu operatorul de la Târgu Jiu, unde este un depozit privat, pe un teren al primãriei si vom transporta acolo deseurile”,  a declarat Adrian David, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Groapa de gunoi de la Vulcan are autorizatie de functionare pânã în luna iulie a acestui an, iar dacã dupã aceastã datã nu va fi închisã România poate intra în procedurã de infringement, iar amenda zilnicã ar fi de 200 de mii de euro. Totodatã si Autoritatea pentru Protectia Mediului poate sanctiona municipalitatea pentru neconformarea la cerintele de mediu.

[slideshow_deploy id=’30675′]