Arhitectura Tradițională din Valea Jiului – atelier universitar tematic la Petroșani

Asociația ”Colonia Veselă” Petroșani, împreună cu Parohia Ortodoxă Livezeni I Petroșani, cu sprijinul Universității din Petroșani și al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara, organizează la Petroșani, în perioada 20-30 iulie 2016 atelierul tematic: Arhitectura Tradițională din Valea Jiului.
arhitect1
În cadrul acestuia, 9 studenți ai Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, coordonați de as.drd.arh. Mihai Danciu, vor străbate Depresiunea Petroșani, de la Câmpu lui Neag până la Răscoala, pentru a identifica elementele de arhitectură locală autentică și peisaj specific rural, caracteristice comunităților de momârlani.
Studenţii, originari din diverse oraşe din partea de Vest a ţării, au sosit miercuri în Petroşani şi deja, în aceste zile, efectuează munca de teren. Pe lângă activitățile aplicate, aceștia vor contact cu profesionişti pe plan local, dintre care până în prezent au confirmat implicarea în această tabără de arhiterctură,  Dumitru Gălățan-Jieț (etnograf), Petre Birău (artist plastic), lect.dr. Valentin Fulger (sociolog), Pr. Nicolae Tănase (preot), Vasile Jurca (primarul orașului Petrila), prof.dr. Sabina Irimie (specialist în management) şi prof.dr. Radu Sorin (rectorul Universității din Petroșani). De asemenea, tineri aspiranți la titlul de arhitect, vor vizita realizările muzeografice de la  Muzeul Momârlanului din Slătinioara şi Muzeul Tradiţional din cadrul ansamblului Sfânta Varvara din Aeroport, Petroşani.
ahitect2Atelierul de lucru va culmina cu o expoziţie rezumativă, vernisată în data de 29 iulie prin sprijinul Fundaţiei Ianza Art Inter-Cultural, la Galeria Mansardă a Casei Ianza din Petroşani, str. Timişoarei nr. 1.
”Scopul strict profesional al acestui atelier este dublat de intenția de a prezenta Valea Jiului ca zonă deosebită prin peisaj și oamenii săi, creând totodată premisele pentru organizarea unor ateliere cu un grad de complexitate din ce în ce mai ridicat, axat pe potențialul zonelor rurale din Valea Jiului și integrarea acestuia în strategiile de dezvoltare locală ca un tot unitar”, spune arhitectul doctorand Mihai Danciu, asistent la Factultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara, organizator al acestui eveniment.
[slideshow_deploy id=’13835′]