Centenarul Primului Război Mondial în Valea Jiului – Episodul I, Pasul Merișor

De pe acum, nu doar ”un cântec istoric” ne va aduce aminte că, în urmă cu un secol, frați de dincoace și dincolo de Carpați au trăit bucuria Reîntregirii României Mari, însă cu prețul unor lupte sângeroase cărora și aceste locuri le-au fost câmp de luptă în Marele Război al cărui centenar îl marcăm, în acest an, și noi, românii.

banita13

Pentru a readuce în atenția oamenilor, fie ei localnici, turiști sau simpli trecători, faptul că în Pasul Merișor sau Pasul Vîlcan au avut loc, în august 1916, primele bătălii ale României în Primul Război Mondial dar și că aceste teritorii au fost primele recâștigate de România de sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar, militarii rezerviști din cadrul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Valea Jiului, împreună cu membri ai Filialei Hunedoara a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” au dat semnalul unor evenimente publice menite să marcheze, așa cum se cuvine, Centenarul întrării României în Primul Război Mondial.

banita2-1

Primul eveniment de acest fel s-a desfășurat sâmbătă la Bănița, în zona bornei care marchează cota cea mai înaltă a Pasului Merișor. Oameni de suflet și mare carater au amenajat aici izvorul de apă de pe marginea drumului național 66 și au montat un catarg pe care, de pe acum, va flutura steagul României. ”Toate aceste simboluri, steagul tricolor pe catarg și izvorul de apă pe care l-au sfințit, cu acest prilej, preoții, dar și plăcile informative și comemorative pe care le-am dezvelit în Pasul Merișor, vor aminti de pe acum tuturor celor care vor trece pe aici, că în urmă cu un secol, bravi ostași români și-au dat viața în luptă pentru ca noi, cei de astăzi, să putem trăi ca frați, dincolo și dincoace de Carpați”, spune cu emoție, lt.(r) Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

banita8

Peste 200 de oameni au ținut să fie prezeți la evenimentul organizat de ACMRRVJ la Bănița, în Pasul Merișor, în data de 20 august. O zi care, în opinia organizatorilor, reprezintă un moment istoric, pentru că exact în urmă cu 100 de ani, pe 20 august 1916, Armata Română, care trecuse la ofensivă în noaptea de 14/15 august 1916, ajunsese în acest punct din Pasul Merișor. Istoria consemnează faptul că, în aceste locuri, Regimentele 18 și 58 Gorj, constituite în Brigada 21 Mixtă, regimente făcând parte din Divizia 11 Infanterie, au dus lupte grele până să ajungă în acest punct din Transilvania. Pe tot parcursul lunii august 1916 în aceste locuri s-au dat lupte grele, cu ofensive și contraofensive, chiar Petroșaniul fiind cucerit, pierdut și din nou recucerit, iar în luna septembrie contraofensiva germană a mutat frontul românesc în Pasul Surduc și Pasul Vîlcan.

centenar1Toate aceste bătălii care fac parte din glorioasa istorie a poporului român ies acum, odată cu Centenarul Primului Război Mondial, din cartea de istorie și, prin inițiative de acest fel, intră și în patrimoniul turismului istoric românesc. Spre aducere aminte tuturor celor care trec pe aici că, la începutul veacului trecut, sute de români de dincolo de Carpați au pierit aici pentru a câștiga dreptul urmașilor lor de a fi frați cu românii din Transilvania. ”Sunt momente ale istoriei noastre naționale pe care nu avem voie să le uităm, momente pe care trebuie să le cinstim, an de an, sau chiar mai des. Sunt locuri pe care trebuie să le arătăm oamenilor și tinerilor, împreună cu explicațiile necesare, ca să înțelegem și să prețuim mai mult această țară, istoria ei și sensul jertfei celor care au scris cu sânge istoria neamului românesc”, mai spune lt.(r) Gheorghe lle.

Activitățile de marcare a Centenarului Primului Război Mondial în Valea Jiului vor continua, la finalul acestei săptămâni, în Pasul Vîlcan, un alt câmp al luptelor crâncene din Marele Război. În acest loc, Asociația Cadrelor Militar în Rezervă și Retragere din Valea Jiului, Asociația Cultul Eroilor, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local Vulcan, precum și cu implicarea promotorului turismului în Valea Jiului, inimosul om de afaceri Emil Părău, vor dezveli două statui ale unor glorioși generali români din perioada Primului Război Mondial. Pentru ca, de acum înainte, toți cei care vor trece prin aceste locuri frumoase să știe că ele mustesc nu doar de izvoare de apă dulce, de plaiuri și păduri frumoase, ci și de glorioase momente ale istoriei României Mari.

[slideshow_deploy id=’36590′]