Autorizație pentru schimbarea unui geam

Petroşănenii care îşi au domiciliul în zona Coloniei, zona recunoscută ca fiind istorică, trebuie să obţină o serie de avize dacă vor să aducă anumite îmbunătăţiri imobilelor. Casele din zonă fac parte din patrimoniul cultural, astfel că orice schimbare trebuie notificată.

Petrosani_Colonia

“Proprietarii din zonă trebuie să obţină un certificat de urbanism avizat de cei de la monumentele istorice”, spun cei de la Primărie.

Absolut orice modificare adusă clădirilor din Colonie trebuie să aibă aviz, iar cei de la primărie spun că oamenii deţin aceste acte.

“Există acele acte. Toţi cei care şi-au făcut modificări au îndeplinit toţi paşii în acest sens”, mai spun cei din administraţia locală.

Potrivit Ministerului Culturii, intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor.Intervenţiile ce se efectuează asupra monumentelor istorice sunt  toate lucrările de cercetare, conservare, construire, extindere, consolidare, restructurare, amenajări peisagistice şi de punere în valoare, care modifica substanta sau aspectul monumentelor istorice. Situată în vestul municipiului Petroşani, colonia muncitoreasca a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, o dată cu dezvoltarea industriei miniere în zonă. O caracteristică a cartierului o reprezentau străzile largi pentru acea vreme şi surprinzător de drepte. În trecut, în colonie au fost amenajate linii ferate pe care, cu vagoneţii, se aducea direct la casele minerilor raţia de cărbuni de care aceştia beneficiau atunci de la Societatea Minieră Anonimă.
În colonie funcţionau o baie comunală, precum şi un cazinou, care acum adăposteşte sediul unei societăţi comerciale şi un restaurant. Cartierul este clasificat drept „zona pietonală istorică” şi, teoretic, acest statut împiedică proprietarii caselor să modifice faţadele clădirilor fără acceptul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi al ministerului de resort. În realitate însă, multe dintre clădiri sunt în paragină, iar altele, clasificate drept monumente istorice

[slideshow_deploy id=’13837′]