Politicul imixtiune în problemele CEH?

Complexul Energetic Hunedoara a revenit din nou în atenția politicienilor. În timp ce vulturii dau târcoale leșurilor CEH, politicienii mai profită de societatea energetică pentru a-și face campanie de imagine. De această dată este vorba de președintele interimar al PNL Hunedoara, Florin Roman, care descrie situația de la CEH ca fiind una mai mult decât calmă și sigură.

ceh-794x486

“Am avut azi o discuție agreabila si utila cu domnul ministru al Energiei, Victor Vlad Grigorescu, referitoare la situația asigurării căldurii pe timp de iarna in Valea Jiului si Deva pentru iarna. Deși președintele Consiliului Judetean Hunedoara, si al PSD, a aruncat o problema serioasă pe piața, el a reușit sa o trateze cu superficialitate, „rezolvând” oful oamenilor cu o scrisoare politica. Laurențiu Nistor a dezinformat opinia publica atunci cand a susținut ca nu exista stocurile necesare de cărbune pentru asigurarea căldurii! Dl ministru Grigorescu m-a asigurat ca nu se pune problema sistării livrării căldurii in Valea Jiului si Deva din punct de vedere tehnic! Mai mult, domnia sa mi-a dat asigurări ca după disponibilizările efectuate, dar si după divizare, CEH-ul este stabilizat si poate rezista pe piața circa 10 ani! I-am solicitat domnului ministru ca directorii de la societățile din domeniu sa-si vadă de administrație si sa lase politica la o parte. Iar Dl Nistor poate învață ca problemele serioase ale locuitorilor județului nu se rezolva prin scrisori politice, ci prin dialog cu ministrul! Iar daca ii place mai mult politica decât administrația atunci poate pleca in Parlament!”,  scrie pe Facebook, Florin Roman, președintele interimar al PNL Hunedoara.

Politicianul este însă contrazis de cei care lucrează în mod direct la cele două termocentrale.

“Nu avem niciun stoc realizat pentru perioada de iarnă. Nici nu se poate realiza stocul având în vedere producția de la unitățile miniere”, spun surse de la Termocentrala PAroșeni.

Politicianul vorbește de divizare, în timp ce oficialii ministerului de resort încă nu au un răspuns clar despre soarta CEH.

“Ministerul Energiei, împreună cu CEH, a iniţiat demersuri către Comisia Europeană, aflându-ne în prezent în stadiul de prenotificare a Comisiei referitor la intenţia de modificare a ajutorului de stat acordat României în vederea facilităţii închiderii minelor necompetitive, în baza Deciziei 787/2010/CE, prin includerea în programul de închidere a două mine din cadrul CEH. Până la primirea unor noi recomandări sau clarificări din partea Comisiei Europene, având în vedere necesitatea întocmirii unui plan de reorganizare judiciară care să răspundă atât obligaţiei de separare legală a activităţii minelor de cea a termocentralelor, stipulată prin Decizia C (2015)2652 final din 21.04.2015 de acordare a unui ajutor de salvare, cât şi prevederilor OUG nr.22/2015, conducerea societăţii, împreună cu administratorul special, administratorul judiciar, creditorii şi Comitetul interministerial constituit la nivelul Ministerului Energiei analizează posibilităţile pentru obţinerea şi a altor tipuri de ajutor de stat pentru constituirea unui Serviciu de Interes Economic General (SIEG) prin care să fie asigurată o cantitate de energie necesară sistemului energetic naţional şi au fost demarate discuţii cu DG Competition – Comisia Europeană în acest sens”,  arată un document public al Ministerului Energiei.

[slideshow_deploy id=’36591′]