Consiliul județean Hunedoara și Primăria Petroșani devin parteneri pentru soluționarea problemei deșeurilor din Valea Jiului

deseuribobora1Blocajul existent în legătură cu punerea efectivă în funcție a proiectului integrat de management al deșeurilor în județul Huneodara determină autoritățile locale și județene să caute soluții pentru ca, până la definitivarea problemelor care blochează acest important proiect, să nu se ajungă într-o situație de criză în ceea ce privește colectarea și, mai ales, depozitarea deșeurilor menajere.

În acest context s-a înscris și întâlnirea pe care vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara, Mircea Bobora – în responsabilitatea căruia se află această chestiune – a avut-o, astăzi la Petroșani, cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi dar și cu alți factori responsabili în domeniul managementului deșeurilor din Valea Jiului. Mircea Bobora a vizitat și stația de sortare a deșeurilor de la Petroșani, dar și stația de transfer respectiv deponeul temporar pe care Consiliul județean Hunedoara l-a construit la Petroșani pentru a asigura o soluție ”de avarie” pentru depozitarea deșeurilor menajere din localitățile Văii Jiului până la punerea efectivă în funcție a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor de la Bîrcea.

deseuribobora2

”Am vrut să văd, în teren, cum se prezintă situația deponeului temporar pe care am agreat cu autoritățile locale din Valea Jiului să-l amenajăm la Petroșani, în imediata vecinătate a stației de sortare de la Dâlja. Am avut, de asemenea, o discuție constructivă cu domnul primar Tiberiu Iacob Ridzi, cu care am convenit de altfel condițiile în care Primăria din Petroșani va prelua în administrare acest depozit temporar, pe care l-am construit la Petroșani și care am convingerea că va asigura, în deplin respect față de toate normativele de mediu, o soluție viabilă pentru depozitarea temporară a deșeurilor din Valea Jiului până la operaționalizarea deponeului de la Bîrcea. În perioada imediat următoare vom căuta soluțiile pentru închirierea unei stații mobile de sortare și vom convenii de comun acord un tarif de servicii pentru ca, în orice moment, deponeul temporar de la Petroșani să poată funcționa corespunzător”, a declarat Mircea Bobora.

Vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara apreciază însă că și deponeul temporar de la Petroșani este doar  soluție de rezervă, având în vedere faptul că, în prezent, autoritățile locale din Valea Jiului au găsit soluții pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor în alte depozite conforme din județele limitrofe. În plus, grație proceselor de colectare selectivă a deșeurilor și a instalațiilor de sortare de care dispun Petroșaniul, Vulcanul și Petrila, se asigură un management corespunzător al deșeurilor iar cantitatea de deșeuri care este depusă în deponeul de la Horezu nu este în măsură să genereze probleme operatorilor locali ai acestor servicii.

deseribobora5

tibi iacobLa rândul său, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, apreciază că dialogul cu reprezentanții autorităților județene evoluează pe un trend ascendent, astfel încât există tot mai multe șanse ca depozitul temporar de deșeuri de la Petroșani să devină, în scurt timp, funcțional. ”Am avut și astăzi discuții principiale cu domnul vicepreședinte Bobora, astfel încât am convingerea că domnia sa va găsi soluții la problemele pe care noi le-am ridicat cu privire la acest depozit tepoar de deșeuri. Vom mai avea o rundă de discuții, probabil săptămâna viitoare și, din punctul nostru de vedere, cred că Primăria Petroșani va putea prelua responsabilitatea administrării acestui deponeu dacă vom beneficia de sprijinul de care avem nevoie din partea autorităților județene. Oricum, este de precizat și faptul că acest deponeu temporar de la Petroșani este o soluție de rezervă și va fi utilizat doar în caz de forță majoră”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petroșaniului.

Dincolo de gestionarea tuturor soluțiilor de avarie, cert este că problema deșeurilor menajere din Valea Jiului ca, de altfel, din întregul județ Hunedoara va fi mult simplificată după punerea efectivă în funcție a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor. Acest lucru s-ar putea întîmpla, în opinia vicepreședintelui CJH Mircea Bobora, cel mai devreme, în primăvara anului viitor. ”Noi am urcat pe SEAP chiar astăzi noile caiete de sarnici pentru licitația privind desemnarea operatorului care va gestiona Sistemul de Management al Deșeurilor din județul Huneodara, documente care conțin răspunsuri la toate observațiile ridicate în contestația celor de la Retim. Sperăm ca lucrurile să decurgă favorabil și să putem continua procedurile de licitație astfel încât, în cel mai scurt timp posbilil, să putem avea un operator de servicii câștigător, să semnăm contractul și să începem efectiv activitatea la acest obiectiv care va asigura servicii de nivel european în ceea ce privește managementul deșeurilor”, mai spune Mitcea Bobora.

deseuribobora3