Care sunt cele 100 de taxe pe care senatorii le vor eliminate?

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi Liviu Dragnea, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, după ce propunerea a fost dezbătută în Comisia de buget şi a primit raport favorabil.

04-vot-parlament-02_4b0e1e2b80_01-1024x768

Inițiatorii legii susțin că taxele pe care ei le vor desființate aduc doar 0,07% din PIB și că România poate ajunge în 2018, prin continuarea tendinței de desființare, ”în rândul țărilor cu cel mai mic număr de taxe”. Potrivit lor, 25 din cele 102 taxe se plătesc în afara granițelor.

Este vorba de nouă mari categorii de taxe a căror anulare este solicitată de către cei 14 senatori PSD. Ei propun eliminarea taxelor radio și TV. Cheltuielile Radioului și ale Televiziunii urmează să fie susținute de stat. Cele două instituții se vor putea finanța în continuare din publicitate, donații, sponsorizări, spun inițiatorii.

Al doilea capitol este cel al taxei de timbru pentru autovehicule. Rațiunea acestei propuneri este aceea că Administrația Fondului de Mediu oricum încasează efectiv o mică parte din aceasta, respectiv 40% din sumele cuvenite. Va fi redus timpul necesar achiziționăriin unei mașini. Banii oricum nu au fost utilizați căci erau ținuți în depozite bancare.

Prin eliminarea taxelor percepute la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) cu ocazia înființării unei firme precum și pentru înregistrarea mențiunilor, inițiatorii cred că se va încuraja antreprenoriatul. Vor fi eliminate impedimentele în dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv, afirmă ei.

Se mai propune eliminarea taxei pentru cazierul fiscal și cazierul judiciar, dar și taxele consulare percepute la misiunile diplomatice și la oficilii consulare ale României. Apostilarea și supralegalizarea actelor oficiale ar urma să fie făcută gratuit. În cazul eliberării pașapoartelor se propune eliminarea taxei suplimentare.

Alte taxe care senatorii PSD le vor desființate sunt cele de eliberare a permiselor de pescuit recreativ și sportiv, cele extrajudiciare de timbru și tarifele pentru plata pierderii sau modificării actelor pentru publicarea în Monitorul Oficial.

Sunt nouă categorii de taxe însă numărul total al taxelor este mult mai mare. Spre exemplu la capitolul taxe către ONRC include 20 de taxe a căror desființare este propusă. Găsim aici cerere de înregistrare în Registrul comerțului – persoane juridice, aceeași cerere pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, etc. Tot aici găsim cereri de mențiuni simple, cereri de mențiuni complexe cu două sau mai multe operațiuni, etc.

Potrivit ministerului de Finanțe, impactul măsurii asupra bugetului de stat este mult mai mare decât cel avansat de inițiatori, motiv pentru care Guvernul se opune inițativei, scrie Digi24.ro.

”Principala problemă pe care o au românii este numărul diabolic de mare de taxe pe care românii trebuie să le plătească. Multe taxe nu acoperă prin valoarea lor costurile, arată lipsa de încredere a statului în cetăţeni, intenţia de a-i umili. Astăzi, ghişeul este un loc al umilinţei. Românii mai au nevoie de un concediu pentru a-şi putea programa să plătească aceste taxe, inventate de-a lungul anului. Putem reduce o mare parte din birocraţie, prin eliminarea acestor taxe”, a declarat Liviu Dragnea, în timp ce îşi susţinea propunerea legislativă în plenul Senatului.

Senatorul PNL Teodor Atanasiu a acuzat rapiditatea cu care a trecut propunerea legislativă prin Senat şi a cerut supunerea propunerii în dezbatere publică pentru un termen de 30 de zile.

”După 3 ani şi jumătate de guvernare Ponta, PSD a găsit soluţia pentru România. O soluţie liberală, scăderea taxelor. Problema PNL este că PSD, fiind un partid de stânga, nu a înţeles metoda de implementare a scăderii acestor taxe. (…) Vă propunem să lăsăm legea 30 de zile în dezbatere publică. Comisia să o dezbată serios, apoi să venim cu ea în plen”, a spus Atanasiu.

Propunerea lui Atanasiu a fost susţinută în plen şi de liderul senatorilor PNL, Ion Popa, în caz contrar el anunţând că senatorii liberali vor vota împotrivă. Propunerea de amânare a fost respinsă cu 24 de voturi pentru şi 83 împotrivă.

Propunerea legislativă a fost adoptată în Senat cu 89 de voturi pentru, o abţinere şi 17 voturi împotrivă.

Proiectul PSD a fost depus în Parlament în urmă cu numai o săptămână.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’17636′]