Întâlnire culturală Dumitru Tâlvescu – Dan Terteci , cu cărțile pe masă

wall-01Proiectul cultural derulat de Asociația Sarmiyegetusa, intitulat „Geamantanul cu cărți”, pleacă la drum și ajunge prima dată la Hunedoara. Doi autori, amici, – Dumitru Tâlvescu și Dan Terteci – își pun cărțile în geamantane și vin la întâlnire cu cititorii, printre care sperăm să fiți și dumneavoastră

Dumitru Tâlvescu este un nume tot mai cunoscut în viața literară hunedoreană, atât printre poeți, cât și printre prozatori. Iubitor și consumator de literatură încă din adolescență, Dumitru Tâlvescu şi-a găsit vocaţia de scriitor după ce a părăsit mediul bancar unde a lucrat o viață, o lume destul de aridă, dominată de cifre şi calcule economice. În ciuda activităților funcționărești pe care le practica zi de zi, a găsit mereu răgaz să scrie versuri sau proză.

Volumele de versuri recent lansate, Evadarea din mecanic și Poeme/ Poems, ne relevă aceeași sensibilitate, aceeași propensiune spre introspecție și meditație asupra temelor eterne ale liricii: iubirea, reveriile, oniricul şi misterul izvorât din el, natura atotputernică, dorul ca permanenţă a fiinţei. Volumul Evadarea din mecanic este prefațat de scriitorul gorjean Ion Popescu-Brădiceni, care afirmă că „poetul caută de fapt a ieși dintr-o dilemă existențială: aceea de a alege între zborul spre sine și cel înspre Divin spre a-i cere o altă soartă”. Postafața volumului îi aparține poetului Eugen Evu. Al doilea volum, bilingv, intitulat Poeme/ Poems, cuprinde poezii reduse ca dimensiune, dar cu o mare încărcătură ideatică. Poeziile se bucură de aprecierea criticului literar Gheorghe Grigurcu care, pe coperta a IV-a, face următoarea remarcă: „Dumitru Tâlvescu se arată atras de simțămintele așa-zicând generice ale poeziei. Nici acrobaticele figuri avangardiste, nici minimalismul în vogă la ora actuală nu fac parte din poetica domniei sale, bizuită pe un echilibru formal, corespunzător unuia de ordin umoral”.

Sub semnătura lui Dumitru Tâlvescu au mai văzut lumina tiparului: Anul şi copiii lui (2009); Drumeț între oglinzi, nuvelă (2009); Stăpân peste iluzii, poeme (2010); Gisella, roman (2011); Observator nedumerit, poeme (2012); Carul cu aur, roman (2013); Altfel, poeme (2014), Alb (2015). În limba albaneză, în traducerea lui Baki Yimeri, i-a apărut volumul de poeme intitulat Vameș la porțile dorului (2014).

Dan Terteci este un proaspăt intrat în breasla scriitorilor și spune despre volumul „Gânduri”, lansat la sfârșitul lunii trecute, că „nu este o operă de artă, ea cuprinde mai degrabă trăirile autorului și are darul de a evidenția cititorului modul în care s-a construit un sistem de valori de-a lungul vremii. Revelatoare prin efect, cartea se dorește o invitație la analiză, la manifestarea frumosului din oameni și la trăiri constructive. Îmi este greu să vorbesc despre aceste Gânduri pentru că ele, deși narează episoade ale vieții sau se materializează ca analize ale unor perioade mai mult sau mai puțin îndepărtate, trecând cititorul prin diverse stări de spirit, ele sunt un rezultat prozaic al modului în care autorul a privit în jurul său”. În prefața volumului, Cătălin Tibori spune așa la un moment dat: „Oricât de mult ți-ar plăcea, nu vei putea să o faci cadou rudelor de sărbători. Deși în mintea ta este super mișto imaginea unei cărți într-un coș de nuiele alături de o sticlă de Bordeaux și un Panettone, riști ca rudele să remarce numai vinul și plăcinta. Te va amărî situația asta, știu. De aceea îți spun să nu o faci cadou niciodată și să o ții numai pentru tine. Nu poți să o citești în concediu în Grecia pe malul mării Ionice. Sau, mă rog, poți, dar te vei întoarce și mai decis să-ți bagi actele pentru Canada. Cartea asta o poți citi, dragă cititorule, atunci când vrei să fii sincer cu tine și înțelegător cu cei din jurul tău. Două aspecte care deși ne lipsesc din ce în ce mai tare, le arătăm din ce în ce mai puțin…”.

În postfață, Un Oarecare concluzionează că „Gânduri”-ile împletesc realitatea cu ficțiunea pentru a ajunge la sufletele celor pe care autorul îi iubește… oamenii. O face atât de bine, încât cititorul retrăiește copilăria și trecutul printre rândurile creionate cu măiestrie . Norocul meu este că am avut șansa de a răsfoi paginile ei. M-au fascinat. Atât de simplu, și totuși complex! Dacă vă săgetează întrebarea „Ai cumpăra cartea Gânduri? Răspunsul ar fi…. Da. Da cu toată inima”. Da pentru că este cartea unui OM cu suflet mare. Da, pentru plăcerea de a ne face părtași ai gândurilor sale. Și …. Da! Aș da chiar și o sumă impresionantă pe volum. Intensitatea celor scrise nu poate fi răsplătită în bani”.

Întâlnirea celor doi autori de carte cu cititorii va avea loc în data de 20 Octombrie 2016, ora 17.00, în sala de conferințe a hotelului Rusca din Hunedoara.

cover-01

[slideshow_deploy id=’24093′]