Deputatul PSD Natalia Intotero cere explicații Ministerului Sănătății în legătură cu retragerea de pe piață a unui medicament necesar bolnavilor de Parkinson

Deputatul hunedorean Natalia Intotero (PSD)  a depus la Parlament o interpelare adresată ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Deputatul vrea să știe care sunt motivele pentru care medicamentul ”Madopar” Roche, a fost retras de pe piață. Intotero vrea să afle de asemenea, care sunt măsurile prin care bolnavii de Parkinson din România ar putea beneficia din nou de acest medicament, dar și de ”Apomorfina”, un produs similar care dei are toate aprobările nu este inclus pe lista de medicamente compensate, precum și de cât timp ar fi necesar pentru reintroducerea acestuia pe lista de medicamente compensate.

intotero3

În interpelarea sa, parlamentarul social-democrat arată că, în România, sunt peste 72.000 de bolnavi de Parkinson. Aceasta explică că, potrivit unor aspecte care i-a fost semnalate de Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson, prin reprezentatntul acesteia, Dan Raican, noul medicament ”Isicom”, cu care a fost înlocuit pe lista medicamentelor compensate ”Madopar”-ul crează probleme pacienților.

”Fiecare zi din viața unui astfel de bolnav înseamnă medicamente luate la fiecare 3 ore, un anumit regim alimentare și îngrijire permanentă. În condițiile în care boala Parkinson este atât de gravă, în condițiile n care la nivel național sunt semnalate oficial 72.000 de cazuri de înbolnăviri de acest tip, lipsa accesului la tratament de către aceștia este mai mult decât o probemă, pentru poate deveni o chestiune de viață sau de moarte”, spune deputatul Natalia Intotero.

Aceasta arată că intervenția statului în sprininirea acestor bolnavi este esențială având în vedere că simptomele acestei boli pot fi controlate n od eficient prin utilizarea unei combinații medicamentoase eficiente, motiv pentru care solicită intervenția imediată a Ministerului Sănătății în soluționarea problemelor de medicație compensată cu care se confruntă în prezent bolnavii de Parkinson din România.

[slideshow_deploy id=’17636′]