COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA: două insolvențe anulate; onorariu retroactiv de 20.000 lei/ lună pentru administratorul judiciar și 24.300/ lună salariul directorului

Judecătorul sindic Ioan DRĂGAN de la Tribunalul Hunedoara a fost remunerat anul trecut cu 199.094 lei, adică o medie de 16.591 lei/lună. Ţinând cont că a terminat facultatea în 1980 (cu licenţă în 1981), rezultă că are vreo 60 de ani. Din CV-ul suspect de subţire publicat pe portalul instanţelor de judecată reiese că toată viaţa a lucrat la stat, cu excepţia unui “accident” de câteva luni în 1994-1995. Amuzant este faptul că individul spune că înainte de Revoluţie a fost “ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Hunedoara (1980 – 1988)”. Înainte de 1989, instituţia se numea Miliţie.

ceh

Anul acesta pare a fi unul “de glorie” pentru Ioan DRĂGAN din moment ce a reuşit să pronunţe două sentinţe de deschidere a insolvenţei împotriva SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA Petroşani (CUI: 30855230), ambele infirmate de instanţa superioară, Curtea de Apel Alba, în principal datorită apelurilor formulate de Sindicatul NOROC BUN. Dacă judecătorii ar plăti pentru sentinţele eronate (infirmate de instanţa superioară) pe care le pronunţă, DRĂGAN ar trebui să muncească “pro-bono” până la finalul vieţii şi tot nu ar acoperi pagubele create. Probabil singurul mulţumit de această bulibăşeală generată de deciziile fostului miliţian este administratorul judiciar. Sau, cel puţin, a fost mulţumit până luna aceasta!

3.000 lei – remuneraţia stabilită iniţial de instanţă

În prima sentinţă, pronunţată pe 7 ianuarie 2016, judecătorul sindic Ioan DRĂGAN spunea aşa:
“Desemnează în calitate de administrator judiciar provizoriu în prezenta cauză CASA DE INSOLVENŢĂ GMC cu sediul în Craiova, Calea Unirii, nr.36, jud.Dolj, având o remuneraţie provizorie de 3.000 lei pentru întreaga procedură“.

Să spunem că toată lumea este de acord că 3.000 lei este prea puţin pentru o insolvenţă de o asemenea complexitate. Dar de ce administratorul judiciar desemnat nu a contestat atunci suma? Eventual venea cu o condiţionare: “dacă remuneraţia nu este de măcar X lei, nu acceptăm să ne ocupăm de insolvenţă”.

Practicianul CASA DE INSOLVENŢĂ GMC a lăsat-o aşa, mergând pe ideea că va fi confirmat de Adunarea Creditorilor şi “îşi va scoate pârleala” din onorariul ulterior, aşa cum se întâmplă în multe alte cazuri. După cum rezultă dintr-un articol anterior, la prima întrunire a creditorilor de la prima insolvenţă, a solicitat un onorariu de cel puţin 7.000 euro/lună şi 2% din recuperări, plus 500.000 euro drept onorariu de succes.

Cât căştigă “trântorul ălă”, 23.400 lei/lună? La fel vrem şi noi!

Pentru că prima sentinţă de deschidere a insolvenţei a fost “întoarsă” de Curtea de Apel, CASA DE INSOLVENŢĂ GMC nu a mai avut cum să recupereze din onorariul ulterior, aşa că, fără nicio jenă, a solicitat instanţei – lui DRĂGAN, mai exact – să îi aprobe o “remuneraţie justă aferentă perioadei 07.01.2016-3.05.2016, care să aibă în vedere activitatea sa desfăşurată”.

Administratorul judiciar a susţinut că a avut foarte mult de muncă, motiv pentru 5-6 persoane au lucrat zilnic numai la această procedură, dar fabulos este faptul că a solicitat instanţei ca, la stabilirea remuneraţiei, să aibă în vedere că “numai salariul directorului CEH SA la data numirii sale era de 24.300 lei lunar“! Aparent nu există nicio legătură logică între “remuneraţia justă” şi leafa directorului CEH, probabil ideea a fost aceasta: “ăla nu face nimic şi primeşte 24.300 lei pe lună…“.

Răspunzând la o întâmpinare a debitoarei, CASA DE INSOLVENŢĂ GMC recunoaşte că sentinţa iniţială prevedea 3.000 lei şi atât, dar susţine că această sumă este, de fapt, un plafon stabilit de UNPIR (“Naşul” practicienilor în insolvenţă) pentru cazurile în care nu există bani în contul debitoarei. Dar cum la CEH sunt “bani căcălău”, consideră că i se cuvine suma de 92.000 lei pentru 4 luni de activitate.

Judecătorul sindic Ioan DRĂGAN acordă onorariu retroactiv de 20.000 lei/lună

Pe 17 august 2016 – după ce pronunţase sentinţa de deschidere a insolvenţei nr.2, numise acelaşi administrator judiciar, cu aceeaşi remuneraţie de 3.000 lei -, Ioan DRĂGAN aprobă în (mare) parte cererea şi “dispune achitarea din fondurile debitoarei SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA a onorariului administratorului judiciar CASA DE INSOLVENŢĂ GMC SPRL Craiova, cuvenit acestuia pentru perioada 07.01.2016- 03.05.2016 în sumă totală de 80.000 lei (20.000 lei/lună x 4 luni)”. Doar nu dădea de la el!

Fiscul şi creditorul GEROM INTERNATIONAL SA nu au fost de acord cu decizia lui DRĂGAN şi au atacat sentinţa cu apel. Ghinion de neşansă” pentru oltenii care s-au spetit de atâta muncă la prima insolvenţă! Apropo: firma acestor olteni a fost înregistrată în mai 2015, cu câteva luni înainte de deschiderea primei insolvenţe CEH!

GMC – şi fără insolvenţă, şi cu banii luaţi

Pe 8 noiembrie 2016, Curtea de Apel Alba a dat o lovitură practicianului în insolvenţă (şi lui DRAGĂN, dar el pare imun) şi a stabilit un onorariu de 32.000 lei pentru perioada 7.01.2016-3.05.2016. Ţinând cont că decizia instanţei este definitivă, rezultă că acesta este “onorariul just”. De bucurie, cred că Borza a băut trei zile după sentinţa asta!

Şi pentru a doua insolvenţă ratată, GMC a solicitat 20.000 lei/lună, dar şi aici “a luat-o”. Suma a fost stabilită de Curtea de Apel Alba, care – în sentinţa de revocare a procedurii – a apreciat că onorariu şi cheltuieli de procedură de 8.000 lei pe lunăreflectă în mod rezonabil activitatea depusă de administratorul judiciar provizoriu”. Prin urmare, “a dispus plata sumei de 40.000 lei aferentă perioadei 23.06.2016 – 08.11.2016 cu titlu de onorariu şi cheltuieli de procedură“. Ţinând cont de faptul că, totuşi, au fost patru luni şi jumătate, se poate spune că GMC a primit şi un bonus!

Ar fi un gest de reparaţie morală ca măcar onorariile de 72.000 lei să fie plătite de Ioan DRĂGAN, mai ales că a greşit de două ori, dar asta nu se va întâmpla. Însă şi mai grav este că DRĂGAN se va mai ocupa şi de alte insolvenţe importante, cum ar fi cea a ţeparilor de la agenţia de turism MAREEA (MAREEA COMTUR SRL Deva). Domnule DRĂGAN, de ce nu aţi candidat la alegerile de luna viitoare, chiar şi ca independent? Sunt convins că toţi angajaţii CEH şi rudelor lor v-ar fi votat…

DOCUMENT ATAŞAT:
C.E. HUNEDOARA – revocarea hotărârii de deschidere a procedurii de insolvenţă (2)

Sursa: supervizor.ro

[slideshow_deploy id=’13835′]