Mesaje de Sf. Varvara

Încă de la începuturile activității miniere din Valea Jiului, ortacii noștri au sărbătorit, în fiecare an, pe 4 Decembrie, numele și faptele Sfintei Mari Mucenițe Varvara.

Sfânta Varvara nu este doar Ocrotitoarea Minerilor ci și Ocrotitoarea spirituală a municipiului Petroșani, deoarece consider – şi cred că sunteţi de acord cu mine – că sfinţii sunt măsura şi reperul vieţii de familie şi al vieţii sociale.

Să ne îndreptăm rugăciunile noastre spre toți ce care au pierit în minele Văii Jiului. Cu acest prilej, vă doresc, tuturor celor care ați făcut și faceți cinste meseriei de miner, sănătate, putere de muncă, viață lungă și noroc bun.

Sfânta Varvara să vă aibă mereu în pază!

Tiberiu Iacob Ridzi

Primarul municipiului Petroșani


Astăzi e sărbătoarea Sf. Mucenițe Varvara, ocrotitoarea minerilor, cei care trudesc în adâncul pământului pentru a da țării lumină.
Minerilor din Valea Jiului, dar și din țară, le doresc multă sănătate și putere de muncă, le adresez, cu respect, salutul ,,Noroc bun!”.

Costel AVRAM

În cinstea acestui eveniment, vă supun atenției o frumoasă poezie dedicată ”Minerului”, poezie scrisă de Murza Narcis:

Cobori în mina nopţii
inima-ţi pâlpâie ca un felinar
şi fiecare minut e-o treaptă spre adâncuri

stele aşezate ca nişte făclii
de-a lungul culoarului prin care păşeşti
dezvăluie umbre şi temeri

faci din speranţă târnăcop
şi dai cu ea de pământ şi de piatră –
te descoperi străin de tine

nu-s aripile tale ,
aceste pânze de flutur nocturn
nu-s proiectele tale ,
acele vagoane ruginind în ţărâna umedă
nu-s mâinile tale,
aceste braţe ce caută spasmodic filonul de aur
nu-s ochii tăi,
aceste izvoare seci şi roşii de nesomn
nu-i visul tău, prietene,

acesta nu-i visul tău….


De ce au ales-o minerii pe Sfânta Varvara, să le fie ocrotitoare?

Toate informațiile la care putem avea acces despre viața acestei martire, ne vorbesc despre puterea acesteia de a ocroti oamenii de fulger și foc.

Asocierea Sfintei Barbara/Varvara cu fulgerul ce i-a ucis tatal a determinat ca ea sa fie invocata ca aparatoare fata de fulgere si foc, devenind in acest fel protectoarea artileriei si mineritului.
Este venerata de toti creștinii ( în mod deosebit catolici), ce se confrunta cu pericolul unui accident neasteptat si violent in munca.

Le doresc tuturor celor ce sunt expuși unor astfel de pericole, să-și pună de fiecare dată nădejdea în puterea ocrotitoare a sfintei Varvara.

ing. Gheorghe ILE,

Primarul municipiului Vulcan 

 [slideshow_deploy id=’36590′]