Asigurații nu mai au nevoie de adeverințe de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a beneficia de servicii medicale

Asigurații cărora, până la această dată, nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia, ori a altei adeverințe doveditoare. Furnizorii vor verifica, pe aplicația de pe site-ul CNAS, https://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html, calitatea de asigurat.

 Totodată, asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate pot solicita eliberarea unui card duplicat la Casa de Asigurări de Sănătate, unde vor depune o cerere și vor plăti contravaloarea noului card și a cheltuielilor de distribuire prin servicii poștale, în valoare de 14,87 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asigurații vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate, valabilă 60 de zile, ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

 Asigurații care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menționa motivele refuzului și vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acești asigurați în baza unei adeverințe de asigurat cu termen de valabilitate 3 luni.

Pentru asigurații care împlinesc vârsta de 18 ani și/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire și distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceștia vor primi cardul prin servicii poștale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Biroul de presă al CJAS Hunedoara

[slideshow_deploy id=’19661′]