Ministerul Educației ar putea renunța la Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a și a IV-a: ”Îi sperie pe copii”

Ministerul Educației ar putea renunța la Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a și a IV-a, care se susține din 2013, în fiecare an fiind testați circa 200.000 de elevi.  

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat, vineri, ca evaluarile nationale ar trebui eliminate pana la gimnaziu, deoarece „ii streseaza si ii sperie pe copii”. De asemenea, ministrul a anuntat ca manualele vor fi evaluate si revizuite.

In acest moment, prima evaluare nationala se face la clasa a II-a, elevii avand de sustinut trei probe: citit, scris si matematica. A doua evaluare are loc la finalul clasei a IV-a.

„Pana la gimnaziu, dupa parerea mea, n-ar trebui sa avem aceste evaluari asupra copiilor. Ei sunt intr-o perioada de dezvoltare a capacitatilor de gandire. Deci, omul se dezvolta si creierul, din punct de vedere biologic, pana la varsta asta, se dezvolta si abia dupa-aceea este in masura sa perceapa o evaluare, sa vada niste teste de genul acesta.

Trebuie sa prelungim, daca vreti, primii 7 ani de acasa cu aceasta perioada care inseamna invatamantul primar si sa ii dam baza de gandire. Trebuie procedat in mod gradual, astfel incat el sa se obisnuiasca, dar nu evaluari de genul celor pe care le dam acum, care ii streseaza si ii sperie pe copii”, a declarat ministrul Educatiei, Pavel Nastase, intr-un interviu acordat la Europa FM.

In opinia noului ministru al Educatiei, evaluarile ar trebui sa porneasca incepand din gimnaziu si chiar si concursurile la care participa copiii din clasele I-IV ar trebui sa se desfasoare doar sub forma de jocuri.

Pavel Nastase a dat asigurari ca eliminarea evaluarilor nationale in invatamantul primar nu se va face de pe o zi pe alta, ci dupa o analiza serioasa.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’20328′]