Softurile pentru recalcularea pensiilor, încă nu sunt funcționale

 

În secolul vitezei, softurile care ar trebui să recalculeze pensiile foștilor mineri nu sunt încă funcționale. Mii de persoane așteaptă încă din toamna anul trecut să le fie recalculate veniturile. Au trecut mai bine de șase luni și oamenii încă nu au primit niciun leu în plus. Asta în condițiile în care softurile nu sunt actualizate nici măcar acum.

“în ceea ce priveşte Legea nr. 155/2016, noua modalitate de calcul se aplică şi persoanelor care s-au pensionat în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a acestor legi. În cazul recalculării de pensii, se disting însă două situaţii: pensii stabilite în sistemul de programare Oracle, începând cu 2013, pentru care aplicaţia informatică este funcţională, şi pensii stabilite în sistemul de programare FoxPro, în intervalul 2011-2013, pentru care este necesară migrarea datelor în sistemul Oracle. Aceasta este o activitate complexă care implică mai multe etape: identificarea situaţiilor particulare, elaborarea, testarea unor noi versiuni ale aplicaţiei pentru recalculare. În ceea ce priveşte Legea nr. 192/2015, potrivit dispoziţiilor legale, noua modalitate de calcul se aplică persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi care au lucrat în locurile de muncă şi în condiţiile precizate de lege. În cazul acestor recalculări, pensiile sunt făcute…”, arată reprezentanții Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

 

Reclacularea pensiilor în baza legii 155/2016 și au fost deja realizate.

 

“Reglementările noi aduse atât de Legea nr. 192/2015, cât şi de Legea nr. 155/2016 reprezintă o modificare majoră faţă de dispoziţiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în vigoare la data stabilirii drepturilor persoanelor cărora li se adresează. Din acest motiv, în faza de analiză efectuată în vederea proiectării şi dezvoltării modulelor aferente celor două legi, s-au identificat două situaţii care au fost abordate distinct. În ceea ce priveşte înscrierile noi în pensii, în baza Legii nr. 155/2016, modulul informatic este funcţional, începând cu 31.09.2016, pentru această categorie de beneficiari fiind deja emise decizii de pensionare”, mai arată oficialii ministerului de resort.

[slideshow_deploy id=’17636′]



« (Știre anterioară)