Au început nedeile momârlănești și la Petroșani

salatruc4În ciuda vremii capricioase, în spiritul respectului față de tradițiile strămoșești, momârlanii din zonele rurale ale Petroșani au dat și ei startul tradiționalelor nedei de după Sintele Paști.

Primii dintre momârlanii Petroșanilor care s-au adunat la praznicul Sfintei Biserici, pentru nedeie, au fost momârlanii de pe Sălătruc și cei din Dâlja Mică. Acestora, ca în fuecare an, li s-a alăturat și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

”Așa cum este tradiția, în a doua zi de Paşti comunitățile de momârlani organizează tradiționalele nedei. Aceste serbări câmpeneşti sunt ținute prin implicarea consătenilor şi preoților locului, iar tocana de oaie, păsatul şi varza la ceaun sunt, întotdeauna, pe placul participanților. Astăzi am fost prezent în mijlocul comunității de momârlani din Dâlja Mică, aceşti păstrători de tradiții, dar şi alături de comunitatea de rromi de la Sălătruc. Pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor pentru implicarea şi dăruirea de care dau dovadă şi îi asigur că vor avea întotdeauna un sprijin din partea autorităților locale pentru ca aceste tradiții să continue”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi,

La Petroșani, dar și în alte localitățități ale Văii Jiului, nedeile momârlănești vor continua și în zilele următoare.

salatruc7

salatruc6

nsaltruc1

salatruc2

salatruc3

[slideshow_deploy id=’19661′]



« (Știre anterioară)