Vin banii pentru Castelul Corvinilor

Contractul de finanțare a lucrărilor de reabilitare derulate la Castelul Corvinilor va fi semnat mâine (marți), la Hunedoara. Proiectul va primi finanțare în cadrul pentru axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” a Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR). Cu acestă finanțare ar urma să se realizeze un mic sat medieval, spațiu pentru turniruri ori amfiteatru pentru spectacole. Proiectul își propune să pună în valoare spațiul exterior al castelului, inclusiv pârâul Zlaști, care curge la poalele monumentului medieval, prin reconstruirea fostei mori de apă.

„Întregul proiect se bazează pe câteva componente esențiale care pot trezi interesul turiștilor, astfel încât aceștia să-și petreacă un timp cât mai mare în interiorul sau în exteriorul castelului. Întreaga zonă poate să fie un spectacol prin ceea ce se realizează acolo, pentru că de trei ori pe zi ar putea avea loc spectacole de turniruri, apoi o gardă medievală va face de serviciu la porți și bastioane, iar satul de servicii va fi o componentă esențială prin ceea ce reprezintă atelierele de confecționat arme, potcovăria și multe altele”, a declarat arhitectul Daniel Sabău, șeful colectivului de proiectare.

Costurile de realizare ale proiectului sunt estimate la circa 5 milioane de euro, iar implementarea ar putea dura trei ani, timp în care vor fi parcurse mai multe etape ale construcției în așa fel încât activitatea de turism să nu fie afectată vizibil de lucrări.

[slideshow_deploy id=’27028′]