Haldele de steril, comorile neexploatate

Universitatea Petroșani își propune să intre pe o piață de nișă. Instituția de învățământ superior din Valea Jiului este recunoscută datorită profilului minier. Într-o perioadă în care mineritul se restrânge, scade și nevoia școlarizării în domeniu. Reprezentanții instituției de învățământ superior vor să intre pe o piață de nișă, cea a haldelor de steril. Acestea sunt adevărate comori. Din haldele de steril se pot extrage diferite minereuri, iar reprezentanții Universității din Petroșani caută parteneri în Europa.

 

„Pentru România, profilul minier rămâne la același nivel de atractivitate. Se închid minele din Valea Jiului, rămân cele din Oltenia. Sunt și minele de sare care încă ne mai solicită pentru parteneriate, dar eu cred că începe o nouă eră în care haldele de steril, cu minereuri, cu resturile de combustibili fosili încep să se reevalueze, încep să se extragă anumite substanțe din aceste halde, care până acum prin procedeele existente nu erau rentabile, însă acum devin rentabile din cauza crizei de materii prime. Este o nișă în care trebuie să penetrăm, căutăm parteneriate cu universități și firme din Europa pentru valorificarea acestor resurse prin noile tehnologii care sunt din ce în ce mai rentabile”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani .

 

Una din țintele Universității Petroșani este adaptarea permanentă a ofertei educaţionale a Universităţii din Petroşani la dinamica pieţei muncii și elaborarea unei strategii de promovare a educaţiei continue şi non-formale care să contribuie la afirmarea Universităţii ca unul dintre cei mai importanţi actori de pe această nişă de piaţă mai ales în domeniile managerial şi tehnic, unde concurenţa nu este semnificativă la ora actuală.

[slideshow_deploy id=’13835′]

 



« (Știre anterioară)