CEH prezintă un grad ridicat de risc

Situația juridică a Complexului Energetic Hunedoara crește gradul de instabilitate, dar și de credibilitate în relația cu partenerii. Ministrul Energiei, Toma Petcu, s-a aflat, vineri, în Valea Jiului. Acesta susține că se caută cele mai bune soluții pentru Complexul Energetic Hunedoara. Deocamdată se lucrează la planuri și se așteaptă avizele de la Comisia Europeană.

“Avem câteva probleme destul de delicate. Atunci când am preluat ministerul, două companii prezentau și prezintă un grad foarte ridicat de risc, CEH și CNU. Am convenit ca trebuie căutate soluții rapid. Beneficiem la CEH de o situație care se perpetuează de foarte mulți ani de zile, de perioade de indecizii  sau de inacțiune, dar și de o situație hilară în ultimii trei ani de zile în care compania ba este în insolvență, ba nu este în insolvență, aducând o mare instabilitate atât în companie cât și cu partenerii externi pentru că nu au stabilitate și nu știu ce evoluție are compania și ca atare, toate aceste lucruri au periclitat foarte mult activitatea, în ultima perioadă”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei, la Petroșani.

Și în momentul de față, Complexul Energetic Hunedoara funcționează cu motoarele turate. Este nevoie de CEH în sistemul energetic național, însă dacă invetsițiile la termocentrale ar fi fost realizate la timp, societatea nu ar mai fi fost în situația de față. Vinovații, în opinia ministrului, sunt atât cei care au condus CEH, cât și cei de la minister. Activitatea minieră trebuie să se separe de cea energetică. Ajutorul de stat acordat de Guvern pentru închiderea celor două unități miniere neviabile, Lupeni și Lonea prevede acest lucru. Ministrul Energiei a subliniat că, la preluarea mandatului – luna ianuarie, nu exista o decizie oficială în acest sens, tocmai pentru că anul trecut, sindicatele nu au fost de acord cu închiderea celor două exploatări miniere.

 

“Am încercat să privim separat cele două activități principale pe care le are Hunedoara, și prima este cea de minerit cu complexitatea și problemele ei foarte mari, încă de când țineam ședințele în iarnă la dispeceratul energetic național, principala problemă a minerilor era echipamentul de siguranță și siguranța lor în mine. Atunci am dat o dispoziție foarte clară conducerii, ca prioritar, cu sumele care le încasează pe energia vândută să se ducă către aceste echipamente de siguranță pentru mineri. Am găsit o decizie a Uniunii Europene pe o negociere făcută anul trecut cu Ministerul Energiei, de închidere a două mine, Lupeni și Lonea și acolo am fost surprins când sindicatele mi-au spus că nu au fost consultate. A fost o decizie a conducerii și a conducerii ministerului. Au venit când a trebuit să adoptăm hotărârea de Guvern și chiar am amânat două săptămâni. Noi eram obligați să o adoptăm în baza deciziei și ne-au zis (sindicatele –n.r.) că au înțeles că nu se poate anula această decizie și este foarte greu și ei recunoșteau că parțial este corect, dar au cerut o prelungire atât a perioadei de exploatare cât și a perioadei de închidere, prelungire cu un an de zile de la sfârșitul lui 2017 până la sfârșitul lui 2018 pentru exploatare și închidere până în 2027. Am discutat atât cu Consiliul Concurenței cât și cu doamna comisar pe competiție, am explicat problemele, dar să îi notificăm. Am făcut notificarea și suntem convinși că vom obține această perioadă de timp. E foarte important, pentru că în toată această perioadă pentru închiderea pentru exploatare pe un an și jumătate și pentru închidere până în 2027 aceste două mine vor primi bani de la stat. Este un lucru mai mult decât necesar la nivelul companiei. Am ceut ca principalul obiectiv din aceste sume să fie invetsiția în siguranța lucrătorilor din mină”,  a mai subliniat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Cele două termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt vulnerabile. Dacă la Paroșeni au fost reluate lucrările, la Mintia situația este critică.

“Dacă Paroșeniul beneficiază de un grup bun care îndeplinește toate condițiile și se mai lucrează la încă două la care sperăm să finalizăm până la sfârșitul anului lucrările și să fie conforme cu normele de mediu, situația nu este la fel de bună la Mintia. La Mintia avem un grup care funcționează la o capacitate redusă, avem posibilitatea din analiza făcută să modernizăm, să retehenologizăm încă două grupuri și am demarat discuții pentru acest lucru. Este foarte important ca ceea ce produce și vinde la ora actuală compania și pe termen lung să se întoarcă și să se investească în partea de modernizare și retehnologizare”,  a mai spus Toma Petcu, ministrul Energiei.

CEH nu prezintă credibilitate nici în fața investitorilor și nici în fața creditorilor, din cauza datoriilor enorme cu care se confruntă. Astfel, în opinia ministrului, singura variantă este accesarea unui ajutor de stat de tip SIEG.

“Datoriile companiei sunt foarte mari și acest lucru împiedică posibilitatea companiei să fie solvabilă pe piața împrumuturilor pentru a putea să-și dezvolte această capacitate de producție, să își facă aceste modernizări și retehnologizări. Acest lucru ne vulnerabilizează foarte mult și în relația cu partenerii externi furnizori de echipamente și piese de schimb. Pentru a avea o producție bună atât pe partea de minerit, cât și la producerea energiei electrice, termice și vânzarea ei în sistem, compania are nevoie de un sprijin foarte puternic. Singura variantă care este posibilă și agreată și de Comisia Europeană, este varianta de a crea la nivelul companiei un SIEG care să separe cele două activități. Acest SIEG ne dă posibilitatea să subvenționăm diferența de preț care nu am reușit să o acoperim din activitate și de aici vin mare parte din pierderi, mai sunt și alte motive. Acum avem noroc că prețul în piață este destul de ridicat și acest lucru face ca, compania să vândă la prețuri foarte bune. Cu acest SIEG urmărim menținerea activității și de minerit, dar și de producție de energie termică și electrică în Valea Jiului. este varianta în care statul, cu acordul Comisiei Europene poate să facă acest lucru. Noi am lucrat deja SIEG-ul și așteptăm să vedem punctul de vedere al Comisiei Europene, după care să începem efectiv procedura de aplicare a SIEG-ului”, a mai spus ministrul Energiei, Toma Petcu.

Oficialii din minister caută soluții pentru ca odată cu accesarea ajutorului de tip SIEG să “oblige” termocentralele să achiziționeze cărbunele de la unitățile miniere din VAlea Jiului.

“Au existat și există temeri în această zonă, mai ales pe partea de minerit, că dacă s-ar realiza SIEG-ul și ar fi această divizare în cele două companii ar exista un risc ca centralele să nu cumpere cărbune de aici și atunci am dispus, atât CA-ului cât și domnului Vișan, să găsim o variantă prin SIEG în care să fie garantat acest lucru. În mod sigur, SIEG-ul este creat pentru a susține partea de minerit, dar și de termocentrale. Căutăm această variantă care să fie asiguratorie”,  mai spus ministrul.

Ministrul a mai subliniat că nu vor avea loc disponibilizări la Complexul Energetic Hunedoara, în următoarea perioadă.

[slideshow_deploy id=’27028′]