REZULTATE OBŢINUTE DE ELEVII LICEULUI “SIGISMUND TODUŢĂ” LA DOUĂ COMPETIŢII ADRESATE MINORITĂŢILOR NAŢIONALE

 În perioada 25-27 mai, în comuna Vorona, judeţul Botoşani,  a avut loc cea de-a IV-a ediţie a concursului “Călătoria mea interculturală”, concurs cuprins în Calendarul Concursurilor Naţionale Şcolare finanţate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Tema aleasă pentru această ediţie a fost “Îmi descopăr talentul-momente importante din tradiţia noastră care mi-au/îmi înfluenţează viaţa”.  Concursul a reunit 30 de echipe din 17 judeţe reprezentând 13 minorităţi care au concurat pe trei nivele de învăţământ: primar, gimnazial şi liceal, şi s-a desfăşurat la Liceul Tehnologic “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din localitate.

Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”-Deva a fost reprezentat în această competiţie de echipa intitulată “Lăutarii deveni”, formată din trei elevi din ciclul primar (clasa a IV-a, clasa învăţător Felicia Arsu) şi anume: RAFI MIHAI, care a reprezentat comunitatea rromă şi colegele lui românce ALMĂŞAN ALEXIA MARIA şi GIANGU RAISA MARIA. Elevii au fost pregătiţi de profesoarele Giangu Silvia Ofelia şi Almăşan Loredana Gianina. Ei au pregătit o piesă de teatru de păpuşi realizate pe linguri de lemn şi îmbrăcate în port traditional rromani,într-un decor de şatră cu tot ce implică aceasta(căruţe, corturi, focuri) îmbinând replicile vorbite cu cântece romani. Prestaţia lor a fost apreciată de juriul concursului cu premiul al II-lea.

            Ediţia din acest an a concursului s-a încheiat cu Parada diversităţii la care au participat atât elevii cât şi profesorii lor în costumele populare ale diverselor etnii, eveniment prina care a fost promovată diversitatea multiculturală din România.

Cea de-a doua competiţie, intitulată “Diversitatea-o şansă în plus pentru viitor”, a avut loc în perioada 25-28 mai la Piteşti, jud. Argeş. Ediţia din acest an, a IX-a, s-a derulat de către Ministerul Educaţiei Naţionale în parteneriat cu Asociaţia Divers. Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”-Deva a fost reprezentată de către echipa “Toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, alcătuită din cinci elevi din clasa a IX-a Arte Plastice şi Arhitectură : BAICU DIANA, BARANKA MARCU, CHIRU ISABELLA, FEIER ERIC, IOANAŞ DALIA, coordonaţi de profesor  Giangu Silvia Ofelia. Echipa a participat întâi la selecţia organizată la nivel judeţean cu o povestire despre etichetare în care personajele erau păpuşi de lemn, unele talentate, altele netalentate , iar în urma calificării a participat la etapa naţională de la Piteşti, elevii fiind însoţiţi de prof. Marinescu Dana. În urma participării la cele două probe (teoretică şi practică) a concursului, echipa a obţinut Menţiune.

[slideshow_deploy id=’20328′]

 



« (Știre anterioară)