Cartea “Cetățenilor de onoare” ai municipiului Petroșani se îmbogățește cu încă două nume

Ioan Ranța și Iosif Bocan sunt personalitățile care au  primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Petroșani, la inițiativa consilierilor PSD. Distincția de “cetățean de onoare” urmează a fi înmânată celor doi într-un cadru festiv.

 

Ioan Ranța este cetățean de onoare al municipiului Petroșani. Consilierii PSD, Costel Postolache și Florian Bican sunt inițiatorii acestui proiect de hotărâre.

 

“S-a născut la data de 27 iunie 1925 în satul Jieț – Andronești, județul Hunedoara. După absolvirea școlii primare la Petrila, urmează cursurile Liceului Teoretic Petroșani, iar în anul 1954 obține diploma de inginer exploatări miniere la Institutul de Mine Petroșani. După studiile efectuate la Moscova (1958-1962), obține titlul de “candidat în științe” șI este încadrat la Ministerul Minelor București pe funcția de inspector general fiind trimis ca expert din partea României la CAER, pe zona industriei miniere. Urmează o perioadă de 4 ani (1974-1978), ca șI consilier al ministerului Minelor pe probleme de comerț exterior minier, reprezentând România în 41 de state din Europa, Asia, Africa șI America. După o activitate de 50 de ani de muncă în domeniul minier în zonele Valea Jiului, Horezu, Oltenia, Moldova Nouă, Anina, Călimani, se pensionează în anul 1992. A publicat peste 25 de lucrări științifice în țară șI străinătate șI peste 65 de articole cu referință la Valea Jiului în presa centrală șI locală. Având în vedere activitatea deosebită în domeniul minier, în CAER, în țară șI în municipiul Petroșani, dar șI calitățile morale șI spirituale remarcabile, propunem ca d-lui dr. ing. Ioan Ranța, să-I fie conferit titlul de “cetățean de onoare” al municipiului Petroșani”, arată inițiatorii proiectului de hotărâre.

 

Iosif Bocan este cea de-a doua personalitate a Văii Jiului care a primit distincția de cetățean de onoare al municipiului Petroșani. Costel Postolache, consilier local PSD, este cel care a in inițiat proiectul de hotărâre.

 

“S-a născut în data de 23 aprilie 1943 în localitatea Băișoara, jud. Cluj și după finalizarea studiilor primare și superioare se angajează în anul 1967 la EM Dâlja ca inginer stagiar până în anul 1976, perioadă în care a deținut șI funcții de conducere. Din anul 1976 până în anul 1986 lucrează la exploatările miniere Livezeni, Vulcan și PAroșeni, deținând funcțiile de ing. șef sau director de exploare. Din anul 1987 până în anul 1990 activează ca director științific la ICPMC Petroșani. În perioada anilor 1991-1995 deține funcția de director la Exploatarea minieră Valea de Brazi. În perioada 1995-1997 activează ca și director general la RAH Valea Jiului. A obținut 2 brevete de invenție în domeniul exploatărilor miniere a zăcămintelor de huilă șI peste 37 de inovații. După o activitate de 30 de ani în domeniul minier se pensionează în anul 1997. în perioada 2000-2004 este ales consilier local al municipiului Petroșani. Având în vedere activitatea deosebită în domeniul minier, dar șo calitățile morale și spirituale remarcabile, propun ca d-lui dr. ing. Iosif Bocan, să-I fie conferit titlul de “cetățean de onoare” al municipiului Petroșani”, arată inițiatorii proiectului de hotărâre.

Autoritățile locale de la Petroșani vor înmâna cele două distincții de cetățean de onoare într-un cadru festiv.

[slideshow_deploy id=’36591′]