An pregătitor pentru învățarea limbii române, la UPET

Începând cu anul universitar viitor, studenții străini vor putea urma cursurile de limba română. Universitatea din Petroșani a primit acreditarea pentru anul pregătitor pentru învățarea limbii române

 „La începutul acestui an universitar am avut două vizite din partea ARACIS și au fost acreditate două nouă programe de studii. Este vorba de un an pregătitor de limba română pentru cetățenii străini, unde studenții care vor să acceseze programe de studii din oferta Universității Petroșani, la licență, masterat sau doctorat pot să învețe timp de un an de zile limba română. Vor învăța vocabular de specialitate, conform tipului de studii pe care îl urmează, științe inginerești, științe economice sau socio-umane. Durata programului este de un an de zile, este vorba de 30 de credite pe care le acumulează, iar capacitatea de școlarizare pe care am obținut-o este de 25 de studenți/an. Taxele pe care trebuie să le plătească acești studenți, dacă provin din spațiun non-UE sunt de 270 de euro/lună pentru științele inginerești și 220 euro/lună pentru cei care studiază la științe economice și științe socio-umane. Dacă studenții provin din statele UE, taxa este 2000 lei/an”, a declarat conf.univ dr.ec. Codruța Dura, prorector cu probleme de învățământ.

Oficialii instituției de învățământ superior din Valea Jiului au făcut demersurile pentru acreditarea acestui program în urma cererilor pe care le-au primit din partea studenților.

 

“În trecut am avut cereri din partea unor cetățeni care doreau să studieze la programele din domeniul ingineriei miniere și neavând organizat acest an pregătitor trebuia să îi redirecționăm către alte universități din țară ca să învețe limba română. În felul acesta sperăm să putem atrage 25 de studenți străini în fiecare an. Dacă vorbim de cetățenii străini care trebuie să învețe limba română pentru a putea să participe la cursuri, avem din statele non-UE 10 doctoranzi și aceștia provin din Israel, Siria și Camerun. Mai avem și 7 cetățeni turkmeni, care au venit în urma unui acord bilateral încheiat între Ministerul Educației Naționale și Turkmenistan”,  a mai spus sursa citată.

[slideshow_deploy id=’27126′]