Legi încălcate și un declin așteptat al CEH

Complexul Energetic Hunedoara a fost și este încă o jucărie pentru politicieni. Fără a respecta prevederile legale, păpușarii au tras sforile la societate, impunând directori politici.

Un document al Ministerului Finanțelor Publice arată negru pe alb că la Complexul Energetic Hunedoara trebuia aplicată ordonanța corporatistă. Adică cea care prevede recrutarea unui management profesionist. O singură dată s-a făcut acest lucru, Emil Floruț, fiind directorul general recrutat pe OUG 109, însă la scurt timp acesta a fost înlăturat.

 

“În ceea ce privește numărul întreprinderilor publice obligate să aplice prevederile Ordonanței de Urgențăa Guvernului nr. 109/2011 rivind guvernanța corportativă a întreprinderilor publice (…) precizăm că în prezent, un număr de 151 de întreprinderi publice de subordonare cenrală și 1197 de întreprinderi pulice de subordonare locală sunt monitorizate la nivelul Ministerului Finanțelor Publice. În ceea ce privește forma de organizare a întreprinderilor publice monitorizate, un număr de 13 întreprinderi publice de subordonare centrală și 840 de întreprinderi publice de subordonare locală sunt organizate sub forma de societăți cu răspundere limitată”, arată un document al Ministerului Finanțelor Publice.

Ministerul de Finanțe a aplicat sancțiuni unor societăți care nu au respectat prevederile legale.

“În aplicarea ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2460/2016, ținând cont de propunerea de includere a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011, cu modificările șI completările ulterioare, în proiectul legii prevenirii, precizăm că aparatul de inspecție economico-financiară a aplicat un număr de 640 de sancțiuni contravenționale “avertisment””, mai arată documentele.

Potrivit documentului Ministerului de Finanțe, Complexul Energetic Hunedoara trebuia să aibă administrare corporatistă. Ministerul de resort trebuia să întreprindă procedurile în acest sens. Numai că ministerul, prin miniștrii săi a permis încălcarea flagrantă a legii. Complexul Energetic Hunedoara functioneazã în baza prevederilor Legii 31/16.11. 1990, adicã legea societãtilor comerciale. Statul român este cel care prin reprezentantii sãi trebuie sã se îngrijeascã de buna functionare a societãtii, adicã sã aibã grijã fix de bunul sãu. Numai cã în decursul anilor, bunul statului a devenit o gaurã neagrã. Totul s-a întâmplat cu grijã statului prin neimplicarea acestuia. Numai că și în acest caz, cei de la Complexului Energetic Hunedoara au găsit o portiță.

În cazul Complexului Energetic Hunedoara, autoritatea tutelară este Ministerul Energiei. Complexul Energetic Hunedoara functioneazã ilegal încã de la înfiintare. În cinci ani de la înfiintare, Complexul Energetic Hunedoara a fost condus de 9 persoane, asta desi actul constitutiv al societãtii spune cã mandatul unui director general se încheie pe o perioadã de cel putin 2 ani. Prima regulã încãlcatã. Toti directorii generali ai CEH au fost numiti pe o perioadã de 3, 4 sau 6 luni. În cazul unora contractul de mandat a fost prelungit, în cazul altora nu.

Singurul director general al CEH care a fost recrutat pe baza ordonantei corporatiste a fost Emil Florut. Acesta a fost însã revocat din functie de un Consiliu de Administratie numit pe criterii politice. Din acest motiv, Emil Florut a si actionat în instantã societatea, procesul nefiind încã finalizat.

[slideshow_deploy id=’27126′]