Roboţii şi husele multifuncţionate, „vedetele” manifestării FacultateaAltfel de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara

Peste o sută de invenţii, inovaţii, lucrări ştiinţifice şi lucrări de licenţă au fost prezentate luni sediul Facultăţii de Inginerie Hunedoara (FIH) în cadrul manifestării FacultateaAltfelFIH, organizată de instituţia de învăţământ pentru a le arăta celor interesaţi, în special elevilor, cum se desfăşoară o zi din viaţa de student.

Între proiectele pe care tinerii le-au putut vedea s-a numărat „Laboratorul lui Dexter”, premiat cu mai multe medalii de aur la saloanele de inventică, un concept dezvoltat de studenţi pentru orele de laborator cu aplicabilitate practică în domeniul autovehiculelor rutiere.

Echipa care se ocupă cu dezvoltarea roboticii a pregătit mai mulţi roboţi realizaţi în laborator, între care şi unul care se poate orienta folosindu-se după o dâră de lumină.

„Un studiu pe care l-am citit recent spunea că în următorii 20-30 de ani, fiecare om va ajunge să deţină un robot, aşa cum astăzi deţine un laptop. Suntem în epoca automatizării şi robotizării, poate chiar mai departe, pentru că se vehiculează ideea că am intra în revoluţia industrială 4.0, unde vorbim de realitatea augmentată, de internetul lucrurilor”, a declarat conf.univ.dr. Ovidiu Tirian, de la Facultatea de Inginerie Hunedoara.

Un punct de interes l-a reprezentat şi standul unde au fost prezentate calităţile unui material textil denumit microfibră, folosit de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă la confecţionarea unor huse cu aplicabilitate largă şi care, prin faptul că se pot curăţa uşor, pot fi spălate şi reciclate, reducând poluarea mediului.

„M-am gândit, de exemplu, că pot realiza o husă pentru ochelari care poate oferi protecţie acestora, dar şi permite o curăţare rapidă şi eficientă a lentilelor. Eliminăm astfel clasicele şerveţele cu care ştergem lentilele, şerveţele care, o dată aruncate, sunt dăunătoare pentru mediu. Această husă pe care am denumit-o MicroU poate fi aplicată pentru protecţia diverselor obiecte, de la ochelari, telefon sau alte lucruri”, a afirmat Birtok Băneasă.

De asemenea, la un alt stand a fost expus un ansamblu cu ajutorul căruia se poate studia modul de funcţionare al unui motor cu ardere internă, materialul didactic fiind construit ca lucrare de licenţă de către o studentă care a utilizat, ca bază, un aspirator vechi de 25 de ani.

Manifestarea se va încheia în cursul serii de luni, la ora 18,00, ea fiind găzduită de clădirea administrativă a facultăţii.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’13837′]



« (Știre anterioară)