Comisarul Corina Crețu, ultima discuție cu țările UE înaintea prezentării propunerii de buget post-2020: Europa are nevoie de o politică de coeziune pentru toate regiunile

Miniștrii țărilor membre ale Uniunii Europene, împreună cu comisarul european pentru politică regională Corina Crețu au discutat joi viitorul politicii de coeziune în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale (CAG), reuniune care s-a desfășurat la Luxemburg.

Această reuniune este ultima pe teme de coeziune, programată a avea loc înainte de prezentarea de către Comisia Europeană a propunerii pentru viitorul buget UE, ce va avea loc în data de 2 mai. O propunere privind politica de coeziune post-2020 va fi anunțată ulterior prezentării proiectului de buget.

Discuțiile în cadrul CAG au fost axate pe sfera de acoperire și prioritățile viitoare ale acestei politici, informează un comunicat al Comisiei Europene.

În acest context, comisarul european Corina Crețu și-a exprimat convingerea că Europa are nevoie de o politică de coeziune pentru toate regiunile, apreciind însă că păstrarea status quo-ului nu reprezintă o opțiune. Înaltul oficial european a subliniat necesitatea de a asigura o mai mare flexibilitate pe viitor, un demers personalizat în funcție de nevoile regionale care să includă, de exemplu, o nouă metodă de alocare și noi indicatori, precum și o legătură mai strânsă între politica de coeziune și reformele structurale.

Suntem conștienți de impactul tot mai mare pe care procesul de globalizare îl are asupra regiunilor, a declarat aceasta, referindu-se la prioritățile de investiții, subliniind apoi necesitatea de a sprijini regiunile pentru ca acestea să realizeze tranziția industrială, să se angajeze pe calea inovării și să investească în propriile comunități prin intermediul specializării inteligente.

Politica de coeziune a însoțit evoluțiile Uniunii Europene din ultimele trei decenii, de la crearea pieței unice la necesitatea de a încuraja convergența pentru a sprijini Uniunea economică și monetară sau de la valurile succesive de extindere la necesitatea de a răspunde crizei migrației.

Mai mult, în ultimii 7 ani au fost investiți 370 de miliarde euro prin politica de coeziune, ceea ce însumează aproximativ 35% din totalul bugetului european.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a propus recent trei scenarii pentru viitorul politicii de coeziune, unele dintre acestea proiectând inclusiv tăieri bugetare cu până la 124 de miliarde de euro.

Pentru România, politica de coeziune păstrează o importanță strategico-economică la nivel european ce decurge din câteva date concrete: 70% din investițiile publice în țara noastră sunt realizate cu fonduri europenecel mai recent raport al UE privind coeziunea economică arată că datorită investițiilor politicii de coeziune PIB-ul României va crește cu 2.1% până în anul 2023, iar un simplu calcul al balanței financiare dintre contribuția a României la bugetul Uniunii și beneficiile primite de la bugetul UE, inclusiv prin intermediul politicii de coeziune, din 2007 și până în prezent arată o balanță financiară netă ”pe plus” pentru țara noastră cu peste 28 miliarde de euro (datele aici).

caleaeuropeana.ro

[slideshow_deploy id=’36591′]