Teodorovici: Centralizarea achizițiilor publice se va face printr-o nouă structură înființată la Ministerul de Finanțe

Centralizarea achizițiilor publice se va face printr-o nouă structură ce va fi înființată la nivelul Ministerului de Finanțe, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

”Săptămâna viitoare vom adopta o a doua Ordonanță care va reglementa acel cadru legislativ pentru înființarea unei structuri la nivel central, la Ministerul de Finanțe, care va centraliza cererea și va derula procesul de achiziție publică pentru tot ce înseamnă parte centrală a administrației din România. Vor fi încheiate acorduri-cadru, iar cei interesați de anumite produse vor putea să ia direct prețul pe care această nouă structură îl va obține la nivel central. Se vor obține, desigur, costuri mult mai mici și sunt exemple clare în alte state membre. Austria a redus cu 28% printr-un astfel de mecanism, iar Croația cu 31%. Am avut ca parteneri în modul în care am stabilit acest nou cadru legislativ Banca Europeană de Investiții care și-a și exprimat punctul de vedere pozitiv față de modul în care se propune modificarea actualului cadru legislativ pe achiziții publice și care a și propus un număr de produse cum sunt medicamentele, carburanții, tehnică de calcul, automobile, becuri, produse de curățenie și birotică. Sunt produse foarte costisitoare și care au diferențe de preț foarte mari acolo unde acestea sunt achiziționate”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a adăugat, totodată, că softul necesar pentru centralizarea achizițiilor publice există și va fi achiziționat.

”Pot să vă spun că această nouă structură îmi doresc foarte mult să preia chiar și un contract de achiziții publice pe un proiect de infrastructură pentru a arăta foarte clar că, în baza unei legi clare, cu o echipă de oameni care să fie foarte bine pregătită lucrurile se pot desfășura într-un timp foarte scurt, fără complicații. Softul necesar pentru centralizare există deja și va fi achiziționat, pentru ca cei interesați să poată să-și obțină acele produse la costuri mult mai reduse. La această nouă entitate se va aduce structura care este astăzi la nivelul Ministerului Sănătății, pentru că va derula și achizițiile publice în zona de sănătate”, a precizat oficialul.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’19661′]



(Următoarea știre) »