METEO: Schimbare radicală a vremii în următoarele patru săptămâni. Estimările ANM pentru perioada 10 septembrie – 8 octombrie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat estimările meteorologice pentru intervalul 10 septembrie – 8 octombrie. Vremea se va schimba radical odată cu instalarea toamnei, ploile făcându-şi simţită prezenţa.

*Săptămâna 10 – 17 septembrie 2018

Temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a țării, posibil cu abateri mai mari în jumătatea de vest.

Precipitațiile vor fi în general în general apropiate de normele climatologice ale intervalului, exceptând jumătatea de vest a țării, unde tendința va fi deficitară, dar și regiunile sud-estice, unde acestea pot fi excedentare.

*Săptămâna 17 – 24 septembrie 2018

Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de normalul climatologic al săptămânii, posibil ușor mai ridicate decât acestea, local în regiunile vestice, nord-vestice și centrale.

Precipitațiile pot fi ușor excedentare, local la munte și în jumătatea de sud – est a țării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului.

*Săptămâna 24 septembrie – 1 octombrie 2018

Valorile termice medii se vor situa în jurul normei climatologică și pot fi ușor mai ridicate decât acestea în special în nord-vestul și centrul țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de normele climatologice ale intervalului în majoritatea regiunilor, posibil cu o tendință excedentară local la munte și în regiunile sudice.

*Săptămâna 1 – 8 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în general peste norma climatologică a săptămânii în cea mai mare parte a țării, local cu abateri mai mari în nord-vest și centru.

Regimul pluviometric, în cea mai mare parte a țării, se va încadra în general în limitele normale ale perioadei.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’36590′]