Conturi de economii pentru copii: Prime anuale de la stat de câte 600 de lei dacă părinții depun măcar 1.200 lei

Programul guvernamental prin care copiilor li se vor deschide conturi de economii la Trezorerie se cheamă gROwth și face momentan obiectul unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, pe care l-am găsit pe site-ul Consiliului Economic și Social. Proiectul ar trebui însă aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial ca să putem vorbim de o chestiune oficială.

Copiilor li se vor deschide automat la trezorerii conturi de economii în care părinții să le depună bani pentru când aceștia vor ajunge la majorat. Ca să-i încurajeze pe părinți să depună anual măcar 1.200 de lei, Guvernul lucrează la un proiect de act normativ prin care să se acorde, din 2019, prime anuale de câte 600 de lei care să meargă în conturile de economii, iar pentru sumele depuse de părinți să se acorde dobândă de 3%.

Din textul proiectului aflăm că acest cont de economii se va deschide automat pentru cei mici, adică fără solicitări de la părinți. „Titularul contului individual de economii Junior poate fi orice copil care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: a) este cetățean român; b) nu a împlinit vârsta de 18 ani„, scrie în proiect.

Nimeni nu va fi obligat să și pună ceva în el, dar cei care vor alege să o facă și vor depune anual, din 2019, cel puțin 1.200 de lei, vor fi cumva bonificați de stat: la cei 1.200 de lei puși (sau mai mult) se vor adăuga, din vistieria statului, 600 de lei; iar suma depusă (fără prima de la stat) va produce și dobânzi – 3% pe an.

Banii vor putea fi scoși din cont de titularii lor, dar abia la majorat și nici o zi mai devreme. Se vor putea retrage anticipat, excepțional, dacă copilul moare sau pentru a acoperi cheltuielile de tratament medical pentru bolile cu risc de deces ale copilului.

La împlinirea vârstei de 18 ani și în situațiile excepționale prevăzute la alin.(5) (cele două de mai sus – n.red.), titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont. Dacă nu se solicită retragerea sumelor din cont, acestea nu mai beneficiază de condițiile din acest program. Pentru operațiunile derulate prin contul individual de economii Junior, Trezoreria Statului nu percepe comisioane„, scrie în proiectul de OUG.

Practic, dacă OUG-ul trece repede de Guvern, atunci sumele s-ar putea depune în conturi chiar din luna decembrie a acestui an.

În acest context, merită să amintim de o altă sumă de bani promisă de statul român copiilor — valoric vorbind, e vorba de o promisiune mult mai mică — și pe care nu a ajuns să o acorde niciodată. E vorba de cei 500 de euro pentru educație, bani a căror acordarea guvernanții au amânat-o an după an: trebuia acordată începând din 2013, dar suntem în 2018 și nu s-a întâmplat nimic. Poate că anul 2019 va sparge gheața, rămâne de văzut.

Atenție! Proiectul de OUG privind contul de economii pentru cei mici NU se aplică momentan. Acesta trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial ca să producă efecte juridice.

[slideshow_deploy id=’27126′]