Centenar 100% românesc la Colegiul ”Mihai Viteazu” din Vulcan

În avanpremiera sărbătorii naționale de la 1 Decembrie 1918, elevii și profesorii de la Colegiul ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan au organizat joi, 27 noiembrie 2018 o serie de activități menite să marcheze momentul Centenarului României, dar mai ales să ilustreze cât se poate de categoric faptul că în această școală care poartă numele ilustrului domn al primei mari Uniri a tuturor românilor, cunștințele despre țară dar mai ales sentimentul apartenenței la națiunea română sunt valori prețuite de tinerii României de astăzi.

Este destul de greu să ilustrezi în câteva cuvinte cum au reușit acești tineri minunați de la liceul din Vulcan să le prezinte dascălilor și invitaților lor (în rândul cărora s-au numărat viceprimarul Vulcanului – Cristian Merișanu, dar și numeroși consilieri locali și directori din cadrul administrației locale) tot ce are mai frumos și mai de preț fiecare dintre regiunile istorice ale României. Datorită imaginației, talentului și, mai ales, cunoștințelor despre istoria, tradițiile, cultura și arta culinară a românilor din  Ardeal, Muntenia, Moldova, Oltenia, Banat, Maramureș sau Țara Momârlanilor ș.a.m.d., elevii vulcăneni ne-au condus prin toate aceste regiuni istorice ale României. Tot așa cum, cu un absolut apreciabil mesaj al unității naționale, ne-au arătat că maghiarii și romii sunt parte însemnată și valoroasă a națiunii române contemporane. Pentru că, în România lor, în România tinerilor de la Vulcan, valorile tipice românilor autentici nu au doar o valoare de simbol, ci sunt un mod firesc în care înțeleg ei să trăiască.

La fel de emoționant s-a dovedit a fi și spectacolul artistic oferit oaspeților cu prilejul marcării Centenarului, de tinerii de la Colegiul ”Mihai Viteazu”. Dincolo de micile stângăcii sau defecțiuni cauzate de emoțiile firești, momentul artistic, presărat cu muzică, poezie și dansuri tradiționale românești, a smuls lacrimi celor care au înțeles mesajul acestor tineri care simt, gândesc și trăiesc românește, în spiritul unui patriotism pe care mulți dintre noi îl credeam poate pierdut de către tânăra generație a românilor europeni. ”Prin ceea ce ne-ați arătat astăzi, dincolo de faptul că ne-ați emoționat până la lacrimi, ne-ați demonstrat că România este veșnic vie prin oamenii săi, prin tinerii săi, prin cei care, asemeni nouă, cred în tot ce are mai frumos, mai bun și mai valoros această țară. Pentru lecția voastră de patriotism și de românism pe care am trăit-o cu bucurie astăzi, alături de voi, vă felicit și, mai ales, vă mulțumesc. La mulți ani, români ! La mulți ani, vulcăneni !”, a spus, în cuvântul său rostit la evenimentul de la Vulcan, viceprimarul Cristian Merișanu.

Iar pentru a înțelege cât de importantă este sărbătoarea Centenarului României Mari pentru tinerii din Vulcan, este suficient să spunem că dincolo de spectaculoasa ridicare spre cer a sute de baloane tricolore sau dincolo de marea horă a Unirii, un mesaj de suflet al acestora către generația bi-centenară a fost sigilat într-o ”capsulă a timpului” pentru a fi transmis mai departe celor ce vor sărbători, peste un secol, bicentenarul României Mari. ”Această capsulă cu mesajul vostru, pe care-l consider extrem de valoros, va fi păstrat la loc de cinste în școala noastră. Și sunt convisă, că peste 100 de ani, cei care-l vor deschide vor simți aceleași emoții pe care le-am trăit noi astăzi auzind cuvintele voastre ce definesc o Românie așa cum ne-o dorim cu toții”, a spus prof. Malvine Socaci, directorul Colegiului ”Minai Viteazu” din Vulcan.

Se cuvine să mai amintim aici, pentru a ilustra complet eforturile unui colectiv unit de elevi, profesori și părinți în organizarea acestui eveniment, că în cinstea Centenarului României, holul de la intrarea principală în Colegiul ”Mihai Viteazu” a îmbrăcat în aceste zile de sărbătoare forma unei gospodării tradiționale românești, în care oaspeții sunt primiți, după datină, cu pâine și sare și în care sunt îmbiați să guste din bucate alese pe care doar românii știu a le face. Și tot aici, vizitatorii pot admira un mini-muzeu tradițional, cu exponate ce definesc portul popular, obiceiurile și obiectele de valoare din casele românilor din ultimul secol.

”Este un colț de România pe care profesorii noștri l-au făcut cu foarte multă pasiune, sub coordonarea profesorului de limba română Teodora Olaru (pe care o felicit din toată inima), dar în același timp este și unul cu valoare de muzeu, dacă avem în vedere că toate exponatele sunt autentice, au o valoare istorică și sentimentală foarte mare pentru noi sau dacă avem în vedere faptul că, între exponate, avem și un Tetraevangheliar de l856. În cinstea Centenarului, această expoziție rămâne deschisă și-i invităm pe vulcănenii care doresc să vină să o viziteze”, a mai spus directorul școlii prof. Malvine Socaci.

În mod evident, putem concluziona că tinerii de la Vulcan, împeună cu profesorii lor, au pus în operă la evenimentul dedicat Zilei Naționale, un Centenar 100% românesc, arătându-ne că știu să privească România și ca pe o țară primită de la strămoși, și ca pe o țară în care ai motive de a fi mândru să trăiești, dar și ca o moștenire pe care o lăsăm generațiilor care vor urma.

[slideshow_deploy id=’36590′]



(Următoarea știre) »