Miorita – revista de etnografie si folclor

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, organizează în ziua de 20 decembrie 2018, ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle dʼOr, un eveniment cultural cu o profundă semnificație patriotică: va fi lansat numărul 24 al revistei de etnografie și folclor Miorița. Evenimentul, dedicat Centenarului Marii Uniri, aduce în atenția publicului una dintre cele mai apreciate și mai profesioniste reviste consacrate cercetării și promovării spiritualității populare românești.

În paginile revistei Miorița, creată în anul 1994, au fost publicate de-a lungul timpului studii, articole, cercetări, recenzii semnate de nume ilustre ale culturii hunedorene precum Radu Ciobanu, Ioachim Lazăr, Ioan Sicoe, Victor Şuiaga, Rusalin Işfănoni, Lucia Apolzan, Ioan Lascu, Adrian Mitiş, Constandin Clemente, Tiberiu Svoboda, Gligor Haşa, Mircea Lac, Dorina Ungureanu etc.
Sub coordonarea lui Marcel Lapteș, având ca secretar de redacție pe Nicolae Jianu și ca redactor pe Mircea Lac, au fost publicate numeroase articole inspirate din diversitatea etnofolclorică a judeţului Hunedoara, cu accent pe păstrarea şi transmiterea obiceiurilor specifice fiecărui areal etnofolcloric hunedorean.
Numărul, care se va lansa în cinstea Centenarului Marii Uniri, conține articole grupate sub genericele: „Cultura, arta și identitatea la români” și „De neamul românilor”. Sub aceste generice sunt cuprinse articole ce abordează o paletă extrem de diversă de teme: de la balada Miorița la călușerii de la Baru; de la folclorul din Ținutul Orăștiei la eroii locali în credințele tradiționale; de la o „cronică” din Ținutul Pădurenilor despre Marea Unire la informații inedite despre Samuilă Mârza, fotograful Unirii. Articolele sunt semnate de istorici, etnografi, specialiști ca Ion Mărginean, Viorel Vânătoru, Mircea Lac, Marcel Lapteș, Ioachim Lazăr, Rusalin Ișfănoni etc.
Acest număr al revistei Miorița a fost elaborat în semn de prețuire și recunoștință în primul rând față de hunedorenii care au contribuit la realizarea idealului național românesc.

[slideshow_deploy id=’27126′]