Camera Deputațior:Recuperatorii nu vor putea cere datornicilor mai mult decât dublul sumei plătite pentru creanțe

Camera Deputaților, for decizional în acest caz, a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede că cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanța de la cedent.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea OUG nr. 50/2010 cu două noi articole.

”Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanța de la cedent. Dispozițiile se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, cesiunii de portofoliu de creanță ºi al subrogației. Debitorul-cedent care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului cel mult dublul prețului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanța, fără costuri suplimentare”, se arată în textul adoptat.

Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, inițiativa prevede că această măsură se aplică ºi contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii.

Senatorul liberal Daniel Zamfir, inițiator al proiectului, a precizat că prin această inițiativă legislativă se introduce ”dreptul celui care a fost executat să poată să răscumpere bunul de care a fost deposedat plătindu-i societății de recuperare a cesiunii de creanțe dublul sumei cu care acesta, cesionarul, a cumpărat respectivul bun de la bancă”.

Deputatul PNL Dan Vîlceanu a criticat proiectul, susținând că legalizează escrocheria în România. În replică, Daniel Zamfir a spus că acest proiect a fost semnat de mai mulți parlamentari liberali.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’24093′]