Bibliotecile din Hunedoara, Petrila și Gurasada, premiate la ”Gala Bibliotecilor județene”

Joi, 7 martie 2019, Sala „Reduta” a Teatrului de Artă din Deva a găzduit un eveniment special din viața bibliotecilor publice hunedorene, organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, „Bibliotecile anului 2018”.

”Am premiat, cu acest prilej, acea bibliotecă municipală, orășenească și comunală care a obținut cele mai bune rezultate în activitate în anul 2018. După evaluarea rezultatelor obținute, a criteriilor stabilite, pe „podiumul  de premiere” au urcat următoarele biblioteci: la categoria biblioteci municipale, Biblioteca Municipală Hunedoara; la categoria biblioteci orășenești, Biblioteca Orășenească Petrila; la categoria biblioteci comunale, Biblioteca Comunală Gurasada”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Anul acesta, festivitatea de premiere a început prin cuvinte de deschidere rostite de invitații speciali, respectiv Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, prefectul județului Hunedoara și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

„Premianții sunt în număr limitat, dar este un factor stimulativ pentru noi toți să ne îmbunătățim activitatea, iar cei care anul acesta sunt pe locul 4 sau 5 pot fi pe primul loc în anul următor. Vă felicit pentru activitate, îl felicit și pe directorul Bibliotecii Județene pentru ceea ce înseamnă coordonarea și eforturile depuse ca lucrurile să fie bine duse la bun sfârșit, pentru că nu există în educație sfârșit. În educație totul este continuu și totul se poate îmbunătăți”, a spus în discursul său președintele CJ Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora.

”Cartea și, în general, literatura și cultura scrisă au avut întotdeauna un loc special în viața mea. Cu aceste sentimente, am fost onorat să pot participa astăzi, împreună cu președintele Consiliului județean Hunedoara și cu prefectul județului, la festivitatea de premiere a celor mai active biblioteci hunedorene din anul 2018. Vreau să-l felicit pe Ioan Sebastian Bara , managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” nu doar pentru acest reușit eveniment, ci în general pentru tot ceea ce face pentru promovarea culturii scrise din județul nostru. Aceleași cuvenite felicitări vreau să le transmit tuturor celor care slujesc cartea și care dau viață bibliotecilor din județul Hunedoara și, în mod special, bibliotecarilor din Gurasada, Petrila și Hunedoara, care au fost premiați astăzi pentru activitatea lor din anul 2018. Am fost onorat să-i premiez pe reprezentanții Bibliotecii comunale din Gurasada, dar nu vă ascund faptul că am fost mândru de faptul că printre laureații acestui titlu se numără și bibliotecarii de la Petrila, din Valea Jiului, alături de care am reușit și eu, în anul care a trecut, să organizez câteva evenimente literare deosebite”, a declarat, la rândul său, Costel Avram.

Această competiție interbibliotecară a fost inițiată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în anul 2011, cu scopul de a stimula activitatea fiecărei biblioteci publice, de a genera un spirit de întrecere, care să determine fiecare bibliotecă să-și pună în valoare întreaga capacitate, toate resursele de care dispune, în folosul comunității locale în mijlocul căreia funcționează. Ioan Sebastian Bara spune că acest concurs a plecat de la premisa că, în ultimii ani, bibliotecile publice și-au depășit condiția de centre de împrumut de cărți și s-au transformat în adevărate și puternice centre culturale, puncte de informare pentru comunitate, locuri în care membrii comunității asistă la evenimente culturale, dar sunt și locuri în care obțin informații, în timp real, din orice domeniu de interes.

Spiritul de emulație pe care l-a generat concursul „Bibliotecile anului” a dus la o ridicare evidentă a calității activităților desfășurate de fiecare bibliotecar, iar acest lucru s-a reflectat, printre altele, în creșterea numărului de persoane care trec zi de zi pragul bibliotecilor din localitățile noastre. Tot mai mult, bibliotecile de toate gradele – municipale, orășenești, comunale – se transformă în centre spre care își îndreaptă atenția membrii comunităților locale pentru că știu deja că acolo vor afla răspunsuri și soluții la numeroase probleme cu care se întâlnesc zilnic.

Ioan Sebastian Bara arată că Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva oferă, potrivit legii, îndrumare profesională, metodologică, bibliotecilor publice din județ și, prin urmare, am considerat că acest concurs va contribui la creșterea calității muncii în fiecare bibliotecă. Concursul „Bibliotecile anului” este câștigat, la fiecare ediție, de bibliotecile care au dovedit profesionalism, implicare în viața comunității, preocupare pentru transformarea fiecărei biblioteci într-o veritabilă instituție de cultură.

”Am constatat cu satisfacție că, în anii care au trecut, bibliotecile noastre au făcut, fiecare, pași importanți pe drumul modernizării, pe drumul implicării tot mai serioase în viața comunității locale, activitățile de bibliotecă au fost de o calitate tot mai ridicată, spiritul de inițiativă al bibliotecarilor a fost tot mai prezent. Astăzi avem, aproape în fiecare comună, oraș și municipiu o bibliotecă aptă să facă față exigențelor perioadei pe care o străbatem, o perioadă a informatizării, a circulației rapide, instantanee, a informațiilor de orice fel. Aceste informații sunt necesare fiecărui membru al comunității locale, de orice vârstă și de orice profesie, iar bibliotecile au învățat, într-un timp foarte scurt, să facă față acestor exigențe și să livreze informația acolo unde se cere. Sigur, cartea nu dispare, cartea este obiectul de bază al muncii noastre, dar valențele unei biblioteci moderne sunt mult mai ample. La orice nivel funcționează – municipiu, oraș, comună – biblioteca devine tot mai mult punctul spre care gravitează toți cei care doresc să se informeze, să citească, să aibă acces la internet, să participe la evenimente culturale etc.  Acest concurs a fost câștigat de cele mai bune biblioteci din județ și nu a fost, nici de această dată, pentru noi o selecție ușoară, pentru că toate bibliotecile hunedorene au muncit serios, au obținut rezultate bune în anul 2018. De aceea, din punctul nostru de vedere, fiecare bibliotecă este câștigătoare, fiecare bibliotecă a devenit mai bună, mai responsabilă cu propria activitate, mai implicată, mai preocupată de perfecționarea profesională”, a mai declarat Ioan Sebastian Bara.

Tot în cadrul acestui eveniment a mai fost acordată și o diplomă specială, o diplomă de excelență, unui bibliotecar ale cărui activitate și implicare în viața comunității locale au fost cu totul remarcabile, care și-a dăruit ani buni din viață slujirii cărții și slujirii celor care iubesc lectura. ”Diploma pe care am acordat-o este un semn al prețuirii noastre pentru un bibliotecar dedicat cu adevărat acestei nobile profesiuni. Anul acesta diploma de excelență am acordat-o, cu emoție și bucurie, doamnei Olimpia Cioară de la Biblioteca Comunală Crișcior”, a declarat Ioan S3ebastian Bara.