Vești bune pentru pensionarii din sectorul minier și siderurgie

Primii 5000 de pensionari din sectorul minier și din siderurgie, pentru care Casa Județeană de Pensii Hunedoara a emis deja Deciziile de recalculare a drepturilor de pensie în baza Legii 221/2018 au început să primească noile decizii, urmând ca în cursul lunii aprilie, acestea să intre și în plată. Aceștia vor primi, totodată, și sumele restante cuvenite de la data de 1 octombrie 2018, data efectivă de la care Legea 221/2018 a intrat în vigoare.

Inițiatorul acestei legi, senatorul Cristian Resmeriță se declară bucuros de faptul că, în sfârșit, prin punerea în aplicare a acestei legi, statul face dreptate pensionarilor care au lucrat în grupele I și II de muncă și care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2011.

”Practic, pensiile acestor oameni vor ajunge la fel cu cele ale salariaților din aceeași categorie de muncă, dar care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011 și care beneficiază deja de pensiile cuvenite pentru munca depusă în subteran. Sunt peste 12.000 de pensionari care așteaptă noile decizii, iar din discuțiile pe care le-am avut cu cei de la Casa Județeană de Pensii, pentru 5000 au fost finalizate calculele și, în aceste zile, au fost trimise prin poștă noile Decizii”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

În același timp, acesta atrage atenția că, din rațiuni pur și simplu birocratice, înainte de primi deciziile de recalculare a pensiilor în baza Legii 221/2018, Casa de Pensii trebuie să transmită Deciziile de recalculare a acestor pensii și în baza Legii 192, cea ale cărei imperfecțiuni au generat necesitatea emiterii Legii 221/2018.

”Am aflat și eu că încă mai sunt pensionari din Valea Jiului care primesc decizii care le aduc pensii mai mici decât cele pe care le au în plată. Pentru că acest lucru este imposibil pe Legea 221/2018, m-am interesat și eu care este situația. Așa am aflat că primul pas pentru aplicarea Legii 221, cea care mărește pensiile, este să li se facă și calculul pe Legea 192, din rațiuni pur și simplu birocratice, chiar dacă aceasta nu se mai aplică, după care vor primi deciziile pe Legea 221, cea care le mărește pensiile și le dă oamenilor pensii corecte”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta a precizat că softul de calcul a fost testat și merge foarte bine, iar salariații Casei Județene de Pensii Hunedoara s-au angajat să urgenteze recalcularea tuturor dosarelor de pensii care intră sub incidența noilor prevederi legale și lucrează zilnic până la 9 seara, astfel încât în cel mai scurt timp, pensionarii să-și primească noile Decizii și drepturile financiare cuvenite din acestea.

”Eu sunt convins că într-un timp relativ scurt, zic eu, se va face calculul pentru toate cele 12.000 de persoane afectate, astfel încât în cel mult 2-3 luni, toți beneficiarii să fie trecuți în plată. Am spus că o să rezolvăm această chestiune, am rezolvat-o și încă o dată îi asigur pe oameni că vor primi deciziile corecte, chiar dacă înainte de acestea vor primi și deciziile pe Legea 192. Cert este că toți își vor primi pensiile mărite și, ceea ce e foarte important, vor primi toți banii din octombrie anul trecut. Este impotant pentru oameni, dar și pentru comunitățile locale, pentru că în opinia mea, aceasta este cea mai mare infuzie de bani care s-a făcut în Valea Jiului în ultimii ani”, a mai precizat senatorul Cristian Resmeriță.