Filmele cineaștilor de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” aplaudat la scenă deschisă în proiecția de gală de la cinematograful din Petroșani

Sala cinematografului ”Șerban Ionescu” din Petroșani a fost arhiplină miercuri, 29 mai 2019 la premiera filmului de scurtmetraj ”Drumul către apus”.

Pelicula a fost laureată anul acesta la Marele Premiu al Festivalului Naţional de Scurtmetraj ”Filmic” de la Constanța. Performanța aparține unui grup de tineri cineaști amatori, elevi ai Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani sub coordonarea prof. Marilena Dojcsar. Echipa de realizatori ai acestui film îl are ca regizor pe Andrei Popa, cel care a fost și producător al filmului, dar a asigurat și imaginea, sunetul, scenariul, montajul și efectele speciale.  Din distribuție au făcut parte elevii Bianca Bîrlida – rol principal (aceasta fiind de asemenea premiată la Festivalul Filmmic de la Constanța pentru ”Cea mai bună actriță în rol principal”), Muntean Vlad –  rol secundar, Gurlup Marian – inginer sunet, Al Hamesh Fouady – asistent imagine,  tehnician lumini, asistent green screen și clachetist.

În scurtele declarații dinaintea vizionării filmului, membrii echipei de producție au recunoscut că, deși au pornit în acest proiect ”în joacă” sunt deosebit de mândri de faptul că au reușit să aducă la Petroșani Marele Premiu al festivalului de film pentru liceeni, o competiție națională în care Colegiul național ”Mihai Eminescu” din Petroșani are deja o bună reputație, după trei ani de participare consecutivă.

De altfel, în acest an, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani a prezentat două pelicule, pe lângă cea câștigătoare a Marelui Premiu, juriul selectând și filmul intitulat ”Două cafele, vă rog!” film care a fost, la rândul său, premiat pentru cel mai bun scenariu (realizat de eleva Andreea Anca Sîn, care este si regizorul filmului, dar și actrița din rolul principal). Din echipa acesteia au mai făcut parte Adrian Andreica (rol principal), Ioana Terteci-Popescu și Daiana Tudoran (imagine), Vlad Popa (coloana sonoră), echipa fiind coorodnată de prof. Dorin Răduți.

Proiecția celor două filme realizate de talentații cineaști ai Colegiului Național ”Mihai Eminescu” s-a bucurat de un firesc succes și la proiecția în premieră de la Petroșani. Realizatorii au primit aplauze binemeritate din partea publicului, dar și cuvinte de apreciere din partea celor care au vizionat cele două filme. Din rândul acestora a făcut parte și directorul unității de învățământ, prof. Alexandru Lăutaru care s-a declarat încântat de faptul că, dincolo de performanțele obținute la clasă și în competițiile școlare, elevii acestei școli au și astfel de pasiuni frumoase care le aduc succes și, în același timp, aduc prestigiu școlii și întregii comunități din municipiul Petroșani.