Investiții de alte peste 10 milioane de euro, prin Regio-POR, în județul Hunedoara

Cinci noi contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 au fost semnate astăzi, 6 iunie 2019, la sediul Consiliului Județean Hunedoara.

Sunt proiecte în valoare totală de peste 10 milioane de euro – înființarea Muzeului Civilizației Dacice la Orăștie, modernizarea Ambulatoriului din municipiul Vulcan, realizarea unui centru social de zi pentru persoanele vârstnice din orașul Aninoasa și reabilitarea termică a unui număr de șapte blocuri de locuințe din Vulcan și Hațeg.

Finanțare europeană pentru realizarea Muzeului Civilizației Dacice la Orăștie

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Municipiului Orăștie, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, au semnat contractul de finanțare pentru „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice, cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”. Este o investiție în valoare totală de peste 5 milioane de euro, care prevede înființarea unui nou muzeu al civilizației dacice în județul Hunedoara, la Orăștie, prin restaurarea, refuncționalizarea și dotarea clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 16 (Dp+P+2E, 2.862 mp suprafață desfășurată).

Sunt prevăzute: înlocuirea învelitorii imobilului, revizuirea șarpantei din lemn, refacerea finisajelor interioare și exterioare, refacerea instalațiilor electrice, sanitare și de încălzire, anveloparea planșeelor, dotarea cu echipamente IT și cu mobilier etc. Muzeul va prezenta expoziții permanente de etnografie și arheologie – „Civilizația Dacilor din Munții Orăștiei”, de icoane și de carte veche, precum și expoziții temporare.

Lucrările vor conduce la îmbunătățirea ofertei culturale și educaționale a orașului și a județului, dar și la îmbunătățirea infrastructurii urbane, pentru că o component importantă a proiectului se referă la reabilitarea și modernizarea străzilor din zona muzeului – parte carosabilă, trotuare și semnalizare rutieră (0,534 km).

Se va interveni pe străzile: Nicolae Bălcescu (tronsonul 2), Nicolae Iorga, Ion Creangă și Cetății.
Valoarea totală a investiției este de 24.283.201,91 lei, din care 22.821.748,98 lei reprezintă fonduri nerambursabile. Perioada de implementare este de 43 de luni.

Investiții pentru modernizarea și dotarea cu echipamente medicale a Ambulatoriului din municipiul Vulcan

De asemenea, tot astăzi a fost semnat contractul de finanțare pentru modernizarea și dotarea cu echipamente medicale performante a Ambulatoriului din municipiul Vulcan. În cadrul acestui proiect , vor fi izolați termic pereții exteriori ai clădirii de pe strada Nicolae Titulescu nr. 59 (P+3E, 1.581 mp suprafață construită), se va înlocui tâmplăria existentă cu una termoizolantă, va fi izolat termic planșeul peste ultimul nivel, vor fi reabilitate sistemul de încălzire și ventilare-climatizare, precum și instalațiile sanitare, vor fi montate panouri fotovoltaice și se vor înlocui instalația electrică și sistemul de iluminat.

Valoarea totală a proiectului este de 12.334.280,38 lei, din care 10.485.264,94 lei finanțare nerambursabilă. Durata de implementare – 32 de luni.

Centru de zi, asistență și recuperare, la Aninoasa

Proiectul de la Aninoasa are drept obiectiv prevenirea instituționalizării persoanelor vârstnice prin dezvoltarea infrastructurii locale de servicii sociale fără component rezidențială. Este prevăzută reabilitarea unei clădiri care nu este utilizată în prezent și transformarea ei în centru de zi, de asistență și recuperare, dar și de socializare și petrecere a timpului liber pentru vârstnici. Va fi refăcut imobilul de pe strada Uzinei nr. 1 (P+2E, 1.537 mp) prin termoizolarea fațadei, montarea de tâmplărie termoizolantă, reabilitarea sistemului de încălzire și climatizare, dotarea cu mobilier și echipamente conform destinației, implementarea unui sistem de management pentru monitorizarea și controlul sistemului de încălzire/ preparare apă caldă, monitorizarea consumurilor energetice etc.

Valoarea totală a investiției este de 4.334.472,88 lei, din care 4.247.783,31 lei fonduri nerambursabile.

Reabilitare blocuri de locuințe la Vulcan și Hațeg

În ceea ce privește reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, la Vulcan se va interveni la patru imobile – bd. Mihai Viteazu nr. 41, bl. 44, sc. A, B, C, D, E, str. Fântânelor nr. 1, bl. T (3 scări), bd. Mihai Viteazu nr. 10, bl. D5, sc. I și II, str. Nicolae Titulescu nr. 69A, bl. D9, sc.I și II.

La Hațeg, vor fi reabilitate termic trei imobile – str. Sarmisegetusa bl. 13A, Aleea Centralei bl. A3 și C1.

Valoarea totală a celor două proiecte de eficientizare energetică este de 7.898.474,61 lei, din care 3.999.450,97 lei bani nerambursabili. Un număr de 414 gospodării vor beneficia de un consum redus de energie în urma realizării lucrărilor.

Contractele au fost semnate de primarii unităților administrativ-teritoriale beneficiare, domnii Ovidiu-Laurențiu BĂLAN (Orăștie), Gheorghe Ile (Vulcan), Marcel Adrian Goia (Hațeg), Nicolae Dunca (Aninoasa), și de domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.



« (Știre anterioară)