Soluția reconfigurării CEH este la îndemâna Ministerului Energiei

Situația dificilă în care se află Complexul Energetic Hunedoara a fost subiect al unei noi discuții între factorii responsabili în adoptarea soluțiilor pentru creionarea unui viitor al sistemului minier și energetic din județul Hunedoara. Aceste discuții au avut loc la începutul săptămânii, la București, la inițiativa Confederației Sindicale ”Meridian”. Președintele acesteia, Ion Popescu i-a invitat la dialog pe reprezentanții conducerii Complexului, pe cei ai sindicatelor, dar și reprezentanți ai Guvernului și parlamentari din județul Hunedoara.

Potrivit senatorului Cristian Resmeriță, membru al Comisiei pentru Energie și Resurse Minerale din Senatul României, prezent la discuții, în acest moment există unele întârzieri cu privire la luarea deciziilor privind reconfigurarea activității CEH în conformitate cu soluțiile convenite la întâlnirea cu Primul Ministru Viorica Dăncilă din luna mai, care a avut loc chiar în Valea Jiului, la termocentrala Paroșeni. ”După cum se știe, s-a convenit atunci ca termocentrala de la Mintia să fie preluată de Consiliul județean Hunedoara, iar termocentrala Paroșeni și minele de la Vulcan, Lupeni, Livezeni și Lonea să constituie un nou complex energetic – Complexul Energetic Valea Jiului”, spune senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta a apreciază că, până la acest moment, toți factorii implicați și-au făcut treaba, fie că vorbim de sindicate, de factorul politic, de ministere sau de Primul Ministru. ”Practic, ne aflăm în situația în care mai e nevoie doar de o singură decizie, din partea Ministerului Energiei, mai exact din partea domnului secretar de stat Doru Vișan, care ocupă acest post chiar la recomandarea organizației PSD din județul Hunedoara. Nu știu de ce se întârzie luarea unei decizii, dar știu în mod clar că cei responsabili trebuie să își facă datoria. Noi am dus acolo oameni capabili ca să facă ceea ce trebuie și Ministerul Energiei are toate pârghiile să o facă. Eu nu cer nici să rămână, nici să plece domnul Vișan, dar este clar că dacă problema CEH se rezolvă atunci rămâne, și este la fel de clar că dacă problema nu se rezolvă, pleacă !”, a mai spus senatorul Cristian Resmeriță.

Între timp, situația Complexului Energetic Hunedoara se agravează, iar reprezentanții organizațiilor sindicale se tem că vor apărea chiar și probleme legate de plata la timp a salariilor pentru angajați.