Un nou proiect Erasmus+ aduce distracție în educație pentru elevii Școlii gimnaziale nr. 2 Petroșani

Zilele acestea a avut loc, la Petroșani, festivitatea de lansare a unui nou proiect european implementat la Școala Gimnazială Nr. 2 Petroșani, structură a Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida”. Este vorba despre proiectul Erasmus +, KA 2, intitulat ”Reading is fun” (”Cititul e distractiv” – n.trad.) ai cărui beneficiari sunt cadrele didactice, preșcolarii și elevii învățământului primar ai acestei școli, dar și elevi din țări partenere precum Suedia, Belgia, Bulgaria, Franța precum și din Teritoriile sudice și antarctice franceze (Guadalupe).

Potrivit prof. Mihaela Marița, coordonator al proiectului din partea română, persoanele implicate în derularea acestui proiect european vor fi copii de la ciclul preșcolar până la ciclul primar, profesori și tot personalul școlii, părinți, diverși experți externi, directori (universități, școli de învățământ superior de pedagogie, lectori etc.), comunități și autorități locale și regionale precum și bibliotecile și serviciile culturale ale municipalității. ”Toți vor fi implicați în diverse moduri, în timpul întâlnirilor virtuale și al evenimentelor de formare comune care vor avea loc pe parcursul proiectului. De-a lungul desfășurării proiectului, ideile care apar din noile abordări pedagogice vor fi împărtășite pe scară largă cu școlile partenere, printr-o varietate de metode, de la ședințe de personal, diseminarea la ședințele școlare ale aceluiași grup școlar sau zonă, până la organizarea de evenimente de tip ”open day”. Într-un cuvânt, unii dintre ei vor fi implicați în întâlniri educaționale, activități de instruire (profesori, elevi, experți externi etc.). O parte dintre aceștia vor fi implicați și în activități de evaluare (coordonatori, profesori care au participat la instruiri și directori). Toți vor fi implicați în diseminarea rezultatelor și în durabilitatea proiectului”, spune prof. Mihaela Marița.

Aceasta mai arată că, în cadrul proiectului, profesorii vor organiza diverse activități pentru îmbogățirea abilităților de lectură ale elevilor, astfel încât cititul să devină, pentru aceștia, nu o obligație școlară, ci o plăcere. În acest sens, vor fi organizate vizite la bibliotecile școlare, sesiuni de lectură cu bibliotecarii și profesorii, întâlniri cu scriitori, vizite la diverse instituții culturale ș.a.m.d.

În cadrul proiectului ”Reading is fun”, finanțat din fonduri europene aferente Programului Erasmus+, sunt înscrise, alături de Școala gimnazială nr. 2 Petroșani, Ecole Communale de Petit-Roeulx-lez-Nivelles (din Franța), Ecole Amadee Adelaide (din Teritoriile sudice și antarctice franceze), Ecole Elementaire Rocabey (din Franța), Geijerskolan (din Suedia) și Detska Gradina Kosmonavt (din Bulgaria).