EDUCAȚIE Doi candidați pentru funcția de rector al Universității din Petroșani

Marți, 18 februarie 2020 a fost termenul de depunere a candidaturilor pentru alegerea viitorului rector al Universității din Petroșani. Doi candidați și-au exprimat dorința de a intra în cursa electorală internă, acesta fiind de altfel și numărul minim obligatoriu stabilit prin noul Regulament de organizare a alegerilor de la Universitatea din Petroșani.

Cei doi candidați sunt prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu – actualul rector al Universității din Petroșani și prof.univ.dr. ec. Eduard Edelhauser – în prezent titular al unuia din portofoliile de prorector de la Universitatea din Petroșani.

Cei doi și-au prezentat, în mod public, odată cu depunerea candidaturii și Planul managerial propus colegilor din cadrul instituției de învățământ superior de la Petroșani,cele două documente putând fi consultate de către toți cei interesați pe situl oficial al Universității din Petroșani.

Prof.univ.dr.ing. Radu Sorin intră în cursă cu argumentele rezultatelor primului său mandat și mizează pe continuitate, pornind în cursa pentru un nou mandat de la cuvintele filosofului american Henry David Thoreau: ”Să formezi o echipă e doar începutul, să rămânem împreună e progresul, să lucrăm împreună e succesul !” Plecând de la această idee, dar și de la argumentul potrivit căruia Universitatea din Petroșani are deja o tradiție academică și un loc bine conturat în viața publică a comunității din Valea Jiului, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin propune colegilor săi un program managerial care, în linii mari, are următoarele obiective:

  • transferul creativ al informației și experienței profesionale dobândite de cadrele didactice către studenți;
  • asigurarea unui management eficient;
  • dezvoltarea Universității;
  • focalizarea obiectivelor pe necesitățile cadrelor didactice;
  • transparența acțiunilor și deciziilor;
  • dezvoltarea tuturor domeniilor educaționale ale Universității;
  • diversificarea ofertei de studii;
  • dezvoltarea relații,lor de colaborare academică în plan național și internațional;
  • creșterea intensivă a implicării Universității în dezvoltarea socio-economică și culturală a comunității;
  • promovarea cadrelor didactice pe criterii clare de competență;
  • dezvoltarea resurselor umane;
  • dezvoltarea procesului educațional și a activităților de cercetare științifică;
  • îmbunătățirea condițiilor de viață și a oportunităților de învățare pentru studenți;
  • dezvoltarea de măsuri pentru finanțarea Universității, concomitent cu reducerea unor cheltuieli etc.

”Încrederea în viabilitatea proiectului managerial pe care-l propun colegilor mei, provine din determinarea de a construi împreună, noi toți, o Universitate pentru viitor. Păstrând tradiția, valorificând diversitatea și bazându-ne pe continuitate, cred că e posibil ca această construcție să aibă succes. Consider că în acest moment există în Universitatea noastră o generație aptă de saltul înainte, capabilă să reacționeze cu curaj și conștientă de direcția spre care ne îndreptăm. În mandatul meu precedent, am lăsat faptele să vorbească. Consider că ceea ce mi-am propus și le-am propus colegilor mei, am și realizat. De aceea, printr-un nou mandat, caracterizat de adevăr și implicare, putem face împreună un important salt înainte în dezvoltarea Universității din Petroșani”, apreciază prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.

Prof.univ.dr.ec. Eduard Edelhauser pornește în această competiție internă promovând, la rândul său, valori precum corectitudine, respect, implicare și curaj, convins fiind că proiectul său managerial are o viziune pentru următorii 20 de ani. De altfel, motto-ul de la care pornește aceste este un angajament pentru viitor, construit pe un citat al celebrului actor și regizor Woody Allen: ”Suntem cu toții interesați de viitor, pentru că și voi și eu acolo ne vom petrece restul vieții.”

Având de partea sa argumentele unei cariere didactice de 20 de ani, prof.univ.dr.ec. Eduard Edelhauser consideră că poate contribui la un viitor mai bun al acestei Universități, pornind de la ceea ce el numește ”o schimbare reală și benefică.”

În Planul său managerial, prof.univ.dr.ec. Eduard Edelhauser vorbește despre principii determinante precum:

  • profesionalism și adaptabilitate;
  • unitate prin diversitate;
  • transparență, predictibilitate și dialog;

”Știu că mi-am propus să îmi asum o mare răspundere pentru următorii 4 ani, dar cred că împreună cu colegii mei – care pot completa fiecare capitol al Programului meu managerial cu propriile lor aspirații și convingeri – să reușim să dăm încă din perioada 2020-2024, o nouă șansă de dezvoltare Universității din Petroșani”, concluzionează prof.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser.

Alegerile interne pentru desemnarea viitorului rector al Universității din Petroșani vor avea loc în data de 25 februarie 2020. Între timp, Senatul academic a dispus și formarea Comisiei de alegere a Rectorului Universității din Petroșani, a cărei componență nominală este următoarea: conf.univ.dr.ing. Iosif Dumitrescu – președinte, conf.univ.dr. Gabriela Dumbravă, conf.univ.dr.ing. Tudor Goldan, lector univ.dr. Marius Hejiu, conf.univ.dr.ing. Marius Marcu, conf.univ.dr.ing. Gabriel Praporgescu, conf.univ.dr.ing. Eugen Traistă și studenții Alexandru Docea și Nicolae Rusu – membrii.