Românii pot afla costurile serviciilor medicale de care au beneficiat. Procedura a fost implementată anul acesta

Persoanele asigurate în sistemul de sănătate au posibilitatea de a cere caselor de asigurări listele cu serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale de care au benficiat în anul precedent, potrivit CNAS. Acest drept există încă de anul trecut, dar procedura a fost implementată oficial abia anul acesta.

Potrivit comunicatului transmis de CNAS, începând din data de 10 august 2020 persoanele care vor să afle de ce servicii medicale au beneficiat în anul precedent și care a fost costul lor pot cere acest lucru caselor de asigurări de sănătate.

Pașii pe care trebuie să îi urmeze sunt:

întocmirea unei cererei (se poate lua de la casa de asigurări sau poate fi descarcată de pe site-ul CNAS, în secțiunea „Informații pentru asigurați”, subsecțiunea „Cetățeni asigurați”);

Notă! La momentul redactării acestui material, subsecțiunea „Cetățeni asigurați” nu se regăsește pe site-ul CNAS.

depunerea cererii semnate și completate la sediul casei de asigurări de sănătate sau prin e-mail cu semnătură electronică calificată.

În funcție de modalitatea de depunere aleasă, se va verifica identitatea solicitantului fie direct la sediul casei de asigurări de sănătate (dacă asiguratul depune personal cererea), fie prin completarea unei parole de opt caractere (dacă depunerea se face online).

Apoi, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii asiguratul va primi lista cu serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive decontate în anul anterior.

Lista va fi întocmită în ordine cronologică, fiind precizate aspecte legate de furnizor, de data efectuării serviciilor, precum şi de contravaloarea acestora.

După cum spuneam la începutul articolului, această procedură ar fi trebuit să fie disponibilă încă de la finalul anului trecut, mai exact în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 165/2019.

Sursa : avocatnet.ro