Lucrările avansează în grafic la DJ 709 F în Masivul Parâng

Lucrările de modernizare a drumului județean 709F, care va facilita accesul turiștilor în satul de vacanță din Masivul Parâng din municipiul Petroșani se află în stare avansată de execuție, iar constructorii de la Strabag dau asigurări că, până la venirea iernii, acest drum va fi complet asfaltat. De altfel, primul strat de asfalt a fost deja turnat pe cea mai mare porțiune a acestui drum, astfel încât doar pe o porțiune de circa 400 de metri, în apropierea cabanelor din zona Rusu mai trebuie turnat asfalt. Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, în această zonă mai trebuie realizate câteva lucrări de consolidare a drumului și 3 podețe, după care se va trece și aici la turnarea asfaltului. ”Cert este că suntem în grafic cu execuția lucrărilor la acest drum, chiar dacă am întâmpinat o serie de probleme pe parcurs. Vestea bună este că până la venirea sezonului rece, așa cum ne-a dat asigurări chiar constructorul, va fi turnat și cel deal doilea strat de asfalt, de uzură, pe toată lungimea acestui drum județean. Așa cum am mai spus, aceasta este o lucrare de anvergură pe care Consiliul județean Hunedoara și-a asumat-o, pentru care am găsit sursa de finanțare prin PNDL și prin care vor facilita accesul turiștilor în zona montană din stațiunea Parâng”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Porțiuni de drum încă neasfaltate există și în zona celor două tuneluri care intersectează pârtia de schi din Parâng. Aici, constructorii de la Strabag mai au de executat unele lucrări la reconfigurarea pârtiei deasupra tunelurilor construite din profiluri metalice și la asigurarea elementelor de siguranță pentru schiori. ”La aceste tuneluri încă lucrăm pentru că a fost nevoie de dislocarea unui volum mare de pământ pentru a putea reconfigura pârtiile de schi pe deasupra celor două tuneluri. Acum realizăm lucrările de stratificare și de consolidare a pârtiilor care vor trece pe deasupra acestor tuneluri, dar și la realizarea elementelor de siguranță care se impun la capetele de tunel, astfel încât să nu existe riscuri de accidentare pentru schiori. Pentru că în spațiul public au apărut anumite speculații potrivit cărora lucrările pe care le executăm în zona tunelurilor ar fi generate de presupuse probleme ale acestora, fac precizarea că nu există nici un fel de probleme în ceea ce privește construcția și siguranța acestor tuneluri. Odată ce vor fi realizate lucrările pe care le avem prevăzute aici pentru configurarea pârtiei de schi, vom trece și la asfaltarea acestor porțiuni de drum. Lucrările noastre sunt în grafic și avem speranțe mari că vom finaliza acest proiect în termenul stabilit”, a declarat Nicolae Lăzărescu, șeful de șantier de pe DJ 709 F al Strabag.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram apreciază însă că există posibilitatea ca acest drum să nu fie deschis circulației rutiere în această iarnă, având în vedere că deși lucrările de asfaltare ar putea fi încheiate în câteva săptămâni, mai mult ca sigur nu vor putea fi montate și toate elementele de siguranță prevăzute în proiect, respectiv parapeți, rigole, semnalizări rutiere etc. ”Drumul este și în prezent circulabil pentru orice tip de mașină și noi ne dorim ca acest drum să poată fi deschis circulației inclusiv în perioada de iarnă. Sigur că e puțin probabil că vom reuși să facem acest lucru încă din iarna aceasta, pentru că fără parapeți de protecție și fără o semnalizare rutieră corespunzătoare, circulația pe acest drum în perioada de iarnă poate fi una periculoasă, motiv pentru care probabil că nu vom deschide drumul în această iarnă, dar pe viitor, ne propunem să asigurăm accesul turiștilor în Parâng pe acest drum, tot timpul anului”, precizează Costel Avram.

Drumul județean de interes turistic 709 F din Valea Jiului este modernizat pe patru kilometri, iar costurile de execuție se ridică la peste 17 milioane de lei. Fondurile destinate modernizării vin prin Programul Național de Dezvoltare Locală.