Premiul Exclusiv pentru Excelență în activitatea culturală – IOAN VELICA

Numele și personalitatea lui Ioan Velica în viața culturală a Văii Jiului nu mai are nevoie de prezentare. Președinte al Filialei județene Hunedoara a Ligii Scriitorilor din România (asociație condusă de scriitorul Al. Florin Țene), scriitor, documentarist, istoric, numismat dar și personaj cu veleități în arta scenică, Ioan Velica rămâne un nume de prim rang al vieții culturale din Valea Jiului, chiar dacă în ultimii ani acesta pare să se fi retras, oarecum, de pe scena publică.

Modest, decent și elegant în atitudine, maestrul Ioan Velica s-a aflat, de fapt, și în anul 2020 în plin elan creator, elaborând și publicând alte noi volume de carte în care sunt prezentate crâmpeie din istoria comunităților Văii Jiului, completând astfel un bogat palmares editorial început odată cu primul său volum ”Călătorie prin vârstele Văii Jiului” (Ed.Destin, 1993), palmares ce cuprinde în prezent peste 30 de titluri de carte, ca unic autor sau coautor.

Apreciat și respectat în comunitatea Văii Jiului, Ioan Velica a primit de-a lungul timpului numeroase și valoroase distincții și premii culturale, dintre care amintim aici, spre exemplu: Premiul pentru proză al Ligii Scriitorilor din România (în 2011), Premiul literar la categoria Monografie” pentru volumul ”Istoria fanfarelor din Valea Jiului” (în 2011), Premiul Fundației Culturale ID Sîrbu pentru volumul ”Paiața” (în 2009), Diploma de excelență a Societății Numismatice Române (în 2002), Ordinul Minier Sf. Varvara (în 2011), Placheta ”Pinnacle of Achievment” a America Biographical Institut din SUA pentru întreaga activitate de cercetare și publicistică în domeniul mineritului și minorităților naționale (în 2011), Placheta ”Dr. Schimdt Sandor” a Uniunii Minierilor și Metalurgiștilor din Ungaria (în 2007) sau Medalia de aur pentru interpretare artistică la Festivalul de teatru pentru amatori de la București (în 1974) ș.a.m.d. La toate acestea se adaugă titlul de ”Cetățean de onoare” al municipiului Petroșani și cel de ”Cetățean de onoare” al orașului Aninoasa” care i-au fost atribuite pentru bogata sa activitate culturală.

Dincolo de propriile sare realizări în domeniul literaturii, Ioan Velica a avut o laborioasă activitate de descoperire, susținere și promovare a unor noi oameni de litere, în calitatea sa de președinte al Filialei Hunedoara a Ligii Scriitorilor din județul Hunedoara.

Pentru toate aceste preocupări și activități ale maestrului Ioan Velica din anul 2020, i se conferă acestuia Premiul Exclusiv pentru Excelență în activitatea culturală.