Premiul Exclusiv pentru promovarea culturii – ILIE PINTEA

Atât în anii prolifici pentru mișcarea culturală din Valea Jiului, cât și în cei de restriște, așa cum a fost 2020, nu cred să fi existat vreun eveniment cultural semnificativ din această regiune ale cărui ecouri să nu reverbereze în plan național, purtate pe undele sonore ale postului național de radio de neobositul jurnalist Ilie Pintea.

El însuși creator în domeniul cultural, fapt confirmat și în 2020 de expozițiile de fotografie în care ”Chipuri ale războiului din Afganistan”, imortalizate de Ilie Pintea în ”misiunile” jurnalistice pe care le-a avut chiar în teatrul de război din Orientul Mijlociu, au putut fi văzute nu doar în țară, ci și la cartierul general al NATO din Bruxelles, unde Ilie Pintea a expus la începutul anului trecut.

Cu toate acestea, modest și profesionist desăvârșit al condeiului jurnalistic, Ilie Pintea a preferat să scrie și să vorbească mai ales despre munca, performanțele, activitatea și succesul altor creatori de cultură, din diferite domenii ale acesteia, din acest colț de țară. In plus, tot lui Ilie Pintea, oamenii din Valea Jiului care mai cred în jurnalismul făcut ”ca la carte” au avut parte de o inedită întâlnire cu unul dintre cei mai titrați reporteri ai României contemporane, Viorel Ilișoi, prezent la Petroșani pentru a-și lansa cel mai nou volum de reportaje.

Dacă mai adăugăm aici cuvintele potrivite cu care, aproape zi de zi, Ilie Pintea vorbește la Radio România despre fenomenul cultural din Valea Jiului, despre oamenii de valoare ai acesteia și, în general despre această frumoasă destinație turistică din România, este evident, chiar și pentru cei sceptici că, nu doar în 2020, ci și cu mult înaintea acestei bariere temporale, jurnalistul Ilie Pintea a fost, este și rămâne un veritabil promotor al Văii Jiului. Iar nouă nu ne rămâne decât să certificăm și în acest an aceasta stare de fapt, conferindu-i jurnalistului Ilie Pintea Premiul Exclusiv pentru promovarea culturii locale.