Autoritățile de la Lupeni își pun speranțe în succesul implementării ”Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului”

Proiectul de elaborare a ”Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului” elaborat de compania de consultanță PricewatehouseCooper cu finanțare integrală de la bugetul Uniunii Europene a ajuns aproape de finalizare, în luna martie fiind așteptate, în urma consultării cetățenilor, să fie incluse în document și ultimele propuneri înaintea definitivării acesteia. Documentul va sta la baza implementării în regiunea Văii Jiului a programelor speciale de finanțare pe care Uniunea Europeană le-a aprobat prin Fondul pentru Tranziție Justă, exclusiv pentru regiunile miniere afectate de restrângerea și închiderea sectorului carbonifer.

La Lupeni, autoritățile publice locale își pun speranțe în succesul implementării acestei ”Strategii de Dezvoltare Durabilă a Văii Jiului”, iar în acest scop Primăria municipiului Lupeni a transmis deja un set de proiecte majore de dezvoltare pentru a fi incluse în acest document care poate fi acum consultat de către toți cei interesați inclusiv pe pagina de internet a autorității administrative din municipiul Lupeni, dar și pe situl Ministerului Fondurilor Europene. Mai mult, pentru a continua demersurile privind accesarea fondurilor disponibile în așa-numitul ”Just Transition Fund”, municipalitatea din Lupeni va face parte și din Asociația de Dezvoltare Intracomunitară constituită anul acesta în acest scop, alături de celelalte primării, de Consiliul județean Hunedoara, Universitatea din Petroșani și 4 ONG-uri reprezentative din regiune.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță apreciază că dacă ”Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului” va redactată conform obiectivelor stabilite în cadrul ședințelor de lucru avute în ultimii doi ani cu experții firmei de consultanță PWC atunci în Valea Jiului ar putea ajunge foarte mulți bani, iar Lupeniul ar putea avea parte de investiții suplimentare de milioane de euro. ”Am discutat foarte mult cu experții de la firma de consultanță angajată de Uniunea Europeană și am speranța că, într-un final, documentul cu care ne vom prezenta în fața organismelor financiare europene pentru finanțarea unor proiecte, fie dedicate municipiului Lupeni, fie integrate, cu aplicabilitate pentru toate regiunea Văii Jiului, va fi unul capabil să atragă finanțări. Ați văzut că și după protestele din luna februarie ale minerilor, s-a discutat foarte mult despre această oportunitate de finanțare a unor proiecte dedicate Văii Jiului, ca fiind o soluție pentru viitorul economic și social al regiunii. Cert este că, până acum, noi, cei din administrația locală, ne-am făcut datoria și am avansat direcțiile pe care le vedem viabile pentru viitor, așa cum am avansat și câteva proiecte de dezvoltare locală punctuale, despre care vom avea ocazia să vorbim în perioada următoare. Desigur, eu îmi doresc acum ca această Strategie pentru Valea Jiului să fie una optimă din toate punctele de vedere astfel încât ea să nu se intersecteze cu alte proiecte pentru care noi deja avem în vedere accesarea de bani europeni sau pentru care deja am înaintat proiecte pe axele de finanțare europeană deja deschise în România”, spune primarul Lucian Resmeriță.

În același timp, acesta consideră absolut necesar ca în elaborarea ghidurilor de finanțare pentru accesarea Fondului pentru Tranziție Justă să se aibă în vedere o cotă de cofinanțare locală cât mai mică sau chiar asigurarea cotei de cofinanțare nu din bugetele autorităților locale, ci de la bugetul de stat. ”Noi insistăm foarte mult ca partea de cofinanțare a proiectelor pe acest program special destinat regiunilor miniere în tranziție să fie una suportabilă pentru autoritățile locale. Altfel, degeaba avem la dispoziție sute de milioane de euro, dacă ni se solicită o cotă de cofinanțare locală de la 40-50 %, pentru că nu vom avea acești bani și nu vom putea accesa banii europeni. Înțelegem perfect facilitatea acestui fond pentru zona noastră, însă fără ajutorul statului român nu vom putea face mare lucru”, explică Lucian Resmeriță.

Până când aceste surse de finanțare vor fi disponibile efectiv, cel puțin la Lupeni, reprezentanții administrației locale nu stau în expectativă, ci se pregătesc pentru a depune noi proiecte eligibile pe axele de finanțare disponibile în Regiunea V Vest dar și pe alte surse de finanțare. Avem deja în vedere mai multe proiecte. Spre exemplu, avem un proiect depus la ADR VEST în valoare de 5 milioane de euro care este un proiect cu greutate foarte mare prin care avem de înlocuit stâlpii de iluminat public de pe 40 de străzi, inclusiv canalele tehnice, astfel încât să eliminăm firele de la suprafață, ancorate de stâlpi. Tot pe zona de iluminat public, mai avem un proiect prin care vom schimba în jur de 1000 de capete de iluminat, printr-un proiect pe mediu. Este un proiect de aproximativ un milion de lei, care, odată realizat, va conduce la scăderea semnificativă a costului cu iluminatul public concomitent cu creșterea calității acestuia”, arată primarul Lucian Resmeriță.

De altfel, trebuie remarcat faptul că, în ultimii ani, Primăria municipiului Lupeni s-a clasat printre campionii atragerii de bani europeni din Regiunea V Vest, multe din proiectele câștigate fiind deja în plin proces de implementare. Aceste proiecte, după cum explică primarul municipiului Lupeni, vizează domenii dintre cele mai diverse, de la infrastructura din educație și sănătate la modernizarea drumurilor, aleilor, parcurilor și chiar la proiecte sociale, care urmăresc creșterea calității vieții cetățenilor.

Strategia pentru dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului poate fi consultată inclusiv la sediul Primăriei Municipiului Lupeni , biroul Registratură, zilnic în intervalul orar 7,00-13,00, precum și pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – link-ul https://mfe.gov.ro/initiativa-valea-jiului/, pe siteul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – link-ul: http://www.mmediu.ro/categorie/strategia-pentru-tranzitia-de-la-carbune-avaii-jiului/303, precum și pe site-ul primăriilor Petroșani (www.primariapetrosani.ro); Lupeni (www.primarialupeni.ro); Uricani (www.orasuluricani.ro); Aninoasa (www.primariaaninoasa); Petrila
(www.orasulpetrila.ro); Vulcan (www.e-vulcan.ro). Comentariile şi propunerile scrise pot fi trimise la sediul titularului şi la sediul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, din B-dul Libertăţii, nr. 12, sector 5, Bucureşti, sau la adresele de e-mail valea.jiului@mfe.gov.ro, și evaluare.impact@mmediu.ro .

Foto: Arhivă