Programul Noua Casă 2021: Beneficiarii sunt nevoiți să asigure locuința pe toată durata finanțării. Bugetul a fost oficializat

Cei care își vor cumpăra locuințe cu ajutorul programului Noua Casă trebuie să le asigur pe toată perioada în care beneficiază de finanțarea garantată, conform unei hotărâri de Guvern, oficializată luni. Programul Noua Casă este, practic, fostul program Prima Casă, dar cu un nume nou și o serie de modificări față de cel inițial

De fapt, prin HG 342/2021, act normativ publicat luni în Monitorul Oficial 285, se urmărește modificarea normelor de implementare a programului Noua Casă, cuprinse în HG 717/2009. Una dintre cele mai importante modificări apărute vizează polița de asigurare a locuinței, document pe care beneficiarii programului sunt obligați să-l dețină.

Mai exact, beneficiarii programului Noua Casă sunt obligați de-acum“să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare”.

Anterior, regulile programului obligau beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțare garantată de stat, dar nu stabileau și o perioadă clară ce trebuia acoperită prin polița de asigurare. Așadar, acum, după apariția HG 342/2021, beneficiarii programului Noua Casă trebuie să asigure locuința pe toată perioada desfășurării contractului de credit.

Așa cum stabilește HG 717/2009, “drepturile derivând din polița de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, și a finanțatorului, beneficiarul fiind ținut să facă dovada notificării cesiunii către asigurator”.

Totodată, normele programului Noua Casă stabilesc că, în cazul în care beneficiarul nu-și asigură locuinţa, finanţatorul are dreptul (fără a fi obligat) să asigure locuinţa pe cheltuiala proprie şi să recupereze cheltuielile respective de la beneficiar.

Nu în ultimul rând, HG 342/2021 prevede că, pentru acest an, plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei.

În 2020, programul Prima Casă a fost redenumit și modificat, acum numindu-se Noua Casă. Pe lângă noua denumire, programul stabilește plafoane mai mari decât înainte pentru finanțările ce pot fi accesate de românii care nu dețin o casă în proprietate (sau dețin, dar aceasta nu depășește suprafața utilă de 50 m2) și care vor să cumpere una.

Sursa: avocatnet.ro